НОВИНИ

Без опашки, напрежение и грешки премина предаването и обработването на протоколите

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:55, 12.07.2021
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Без опашки, без напрежение и без грешки премина предаването и обработването на изборните книжа в цялата страна. Протоколите бяха обработени за рекордно кратко време в сравнение с предишни избори.

Рекордьор по бързина е Бургас, където работата на председателите на секционните комисии приключи още в 2.30 ч. сутринта. Столицата също се справи бързо, всички протоколи бяха обработени до 6.00 часа сутринта.

С почти 10 часа по-бързо стана предаването и обработването на протоколите тази нощ, в сравнение с предните избори на 4 април.

Машинното гласуване е в основата за подобряването на процеса. Един протокол се обработваше за около 5 минути, защото цялата информация се сваляше от флашки, а не се нанасяше както преди на ръка. Единици бяха секциите, в които не се е гласувало машинно.

Така до 6.00 часа сутринта вече бяха предадени всички резултати от гласуването от общо над 1200 секции в София. Спомняте си преди, тук пред залата имаше големи опашки, стигаше до напрежение и дори припаднали хора.

Сега, освен че работата премина бързо и безпроблемно, в залата за първи път свободно бяха допуснати и журналисти, кандидати на партии и наблюдатели. А членовете на секционните комисии дори имаха възможност да гледат финала на европейското първенство по футбол.

Заради горчивия опит от предишни години и сега в "Арена Армеец" се бяха приготвили за тежка безсънна нощ.

"Нашите очаквания бяха за много по продължителен процес, радваме се, че организацията приключи бързо, без проблеми, най-вече от техническа гледна точка. Представителите на секционните комисии бяха спокойни, виждаха, че всичко минава много бързо", разкри Живка Котева, председател 23-та районна избирателна комисия.

"Много съм доволен, не очаквах такова нещо, защото мои колеги много пъти са били председатели, по принцип никой не иска да идва в "Арена Армеец", защото е лудница, но аз съм очарован колко добре беше организирано всичко", посочи Ангел Томов, председател на 72-ра комисия в район "Красно село".

Първенци по бързина са в Бургас. Там още в 2.30 ч. бяха обработени всички протоколи.

"Секционните комисии бяха много добре подготвени. Действителните гласове са 99,76% - число, което не бяхме чували наскоро", отбеляза Михаил Хаджиянев, председател на РИК-Бургас.

Във Варна отчитат ниска избирателна активност, в седем секции се е наложило да преминат към гласуване с хартиени бюлетини заради повреда в машините. Иначе и там не се стигна до опашки при предаването на протоколите. Документите на всичките 544 секции бяха обработени до 4.00 часа сутринта.

"На фона на това, което преживяхме на предните избори, това беше просто забавление", сподели Румяна Кателиева, председател на СИК Варна.

"Дано не ни връщат никога към хартията, ако е преброяване", пожела Катя Минчева, председател на СИК Варна.

В Благоевград от 564 секции само в 2-3 се е наложило гласовете да се преброяват втори път.

"От дългогодишния ми опит, учудващо добре бяха изработени протоколите на секционните избирателни комисии, нямаше фрапиращи нарушения", каза Йордан Симонски, зам.-председател на РИК Благоевград.

В Кърджали обработката на данните от Секционните избирателни комисии приключи с 16 часа по-рано в сравнение с предишни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия се завърна в Рим след триумфа на Евро 2020 (СНИМКИ)
Италия се завърна в Рим след триумфа на Евро 2020 (СНИМКИ)
Бонучи: Скандирането „Футболът идва у дома“ мотивира Италия
Бонучи: Скандирането „Футболът идва у дома“ мотивира Италия