НОВИНИ

Тежко остава състоянието на 6-ма от пострадалите в пожара край Варна

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:39, 12.07.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Регионални
Слушай новината

Тежко остава състоянието на шестима от пострадалите при пожара в Дома за възрастни хора "Св. Георги" край Варна. Инцидентът стана в неделя малко преди 4.00 часа сутринта. Четирима души починаха. По първоначална информация причината за пожара е късо съединение в една от стаите.

Пожар в дом за възрастни край Варна взе жертви

Осем от възрастните хора в дом "Свети Георги" остават на лечение - две жени са в многопрофилната болница "Света Анна" във Варна, а шестима са във Военноморската болница. За тях постоянно се грижат един лекар и три медицински сестри, съобщи за БНТ д-р Васка Апостолова, токсиколог във Военноморската болница. Въпреки това състоянието им остава тежко.

Шестимата пациенти преминаха един курс на лечение в барокамера още вчера, предстои им още един, тъй като лечението под налягане и с повишено съдържание на кислород е най-добрата терапия при вдишване на дим.

"Оказваме в пълен обем терапия по отношение на пораженията, които е нанесъл пожарът на бял дроб и мозък. И петимата пациенти са с много придружаващи заболявания, хипоксията е нанесла своите поражения, така че всички те все още не са извън опасност", каза д-р Васка Апостолова от Клиничната токсикология във ВМА-Варна.

Двете жени в болница "Света Анна" вече са в стабилно състояние и опасност за живота им няма, съобщиха от здравното заведение.

За съжаление, пожарът в дома взе четири жертви. 89-годишният мъж, предизвикал инцидента, е изгорял в стаята си. Той е бил настанен в дома само два дни преди пожара, бил е незрящ и с психични проблеми.

Друг мъж почина вчера сутринта в реанимацията на университетската болница "Св. Марина". По-късно в стаята си издъхна възрастна жена, а друга почина при преместването на част от обитателите на дома в друга негова сграда. Изяснява се доколко смъртта на двете има пряка връзка с пожара.

В дома за възрастни хора "Свети Георги" са настанени 218 души, 80 от тях трудноподвижни. След пожара част от тях бяха преместени в сграда в местността "Сотира", а други се върнаха в стаите си в основната сграда. Там е изгоряла само стаята, от която е тръгнал огънят, останалите помещения са само обгазени.

Окръжната прокуратура във Варна ръководи досъдебното производство по случая.

Репортер: Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бонучи: Скандирането „Футболът идва у дома“ мотивира Италия
Бонучи: Скандирането „Футболът идва у дома“ мотивира Италия
Кейн след загубата: Ще си извлечем поуките за Световното догодина
Кейн след загубата: Ще си извлечем поуките за Световното догодина