НОВИНИ

Георги Свиленски: Без БСП трудно ще се случи стабилно правителство

bnt avatar logo
от БНТ
08:13, 12.07.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Липсата на реален дебат в предизборната кампания постави българския избирател в ситуация да не може да направи своя избор, тъй като няма информация за какво и как да гласува. Това според БСП е довело до ниска избирателна активност, коментира Георги Свиленски в "Денят започва".

"Прекалено рано е за сериозни анализи, това, което можем да посочим сега, е ниската избирателна активност, която няма как да не ни притеснява. Трябва да се стигне до проблемите - защо е толкова ниска активността, защо българският избирател реши да накаже всички партии като не отиде да гласува. Дали защото 11 юли е време за почивка, или хората не искат да правят едно и също упражнение през два месеца по няколко пъти", коментира още членът на НС на БСП Георги Свиленски.

Свиленски посочи и друг проблем, но вътрешнопартиен: "Много наши "другари" не работеха за БСП нито в тази кампания, нито в предишната. От това да не говорим по медиите, за да не ставаме като тях, да не разказваме какво са правили - това премълчаване, което се случи последните 1 - 2 години, в крайна сметка дава резултат".

"Резултатът няма как да ни задоволява, при тази ниска избирателна активност всички политически партии губят доста гласове. Ние направихме широка лява коалиция, ние не очаквахме математически сбор, търсихме психологически ефект. На нас ни предстои да надградим лявата коалиция. Излизаме пред избирателите с чисто лице. До септември трябва да има заседание на конгреса, където ще направим анализ. Ние знаем как да носим политически анализ, оставете ни да я носим. БСП е голяма партия като идеи. Няма как, когато си загубил изборите, да кажеш, че ръководството няма отговорности към тези избори. Изводът от това е, че имаме едно обединение вляво, което не подлежи на съмнение и остава да надграждаме на тази основа", заяви Георги Свиленски.

По думите му без БСП трудно ще се случи стабилно правителство. Тепърва ще се прави анализ на резултатите, които не са задоволителни. Той потвърди, че партията е готова да подкрепи конкретни политики на новото правителство, макар и не безрезервно.

"Ще седнем да преговаряме. Безусловна подкрепа няма как да се дава и не трябва да се дава. Ако бъдем поканени ще поставим условия –преизчисляване на пенсии, здравна реформа, връщане на държавността. Това е първото, което трябва да направим", заяви Свиленски.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В чужбина при обработени над 55% от протоколите "Има такъв народ" печели с 33,26%
В чужбина при обработени над 55% от протоколите "Има такъв народ" печели с 33,26%
Все още продължава предаването на изборните книжа във Велико Търново
Все още продължава предаването на изборните книжа във Велико Търново