НОВИНИ

Изводите от изборите: Анализ на Тихомир Безлов и Калин Славов

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 12.07.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията определи предизборната кампания като най-активната от 20 години.

"Когато излязат окончателните данни, трябва да се види по т.нар. рискови секции как се е развил вотът, как е гласувано, има ли големи аномалии, които показват, че има купен или контролиран вот", поясни той.

"Имаше оживление, имаше очаквания, имаше и доста сериозна активност на МВР в дните преди изборите. Работата по ограничаване на купуването на гласове и контролирания вот трябва да бъде изнесена в периода преди изборите", каза Калин Славов от "Прозрачност без граници".

Според него е рано да се каже, че машините са панацея срещу купения вот.

"Рано е да се каже, че сме намерили панацея в лицето на машините. Купуването на гласове става по секции, по компактни населени места. Тогава не контролирате човек по човек как е извършено гласуването, а контролирате тази малка затворена общност как е гласувала. Организационен е моментът, който може да ни помогне да преодолеем този недостатък – т.нар. преброителни центрове. Докато броим секция по секция, ще се знае коя общност как е гласувала и съответно купуващите гласове знаят дали тя е изпълнила като общност своето задължение. Преброителните центрове дават възможност да размием гласуването секция по секция, броят се няколко секции в един преброителен център и се губи връзката между възлагане на гласуване и изпълняване на задължението", обясни Славов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При обработени 95.22% протоколи: ГЕРБ-СДС - 23.91%, ИТН - 23.66%, БСП - 13.63%
При обработени 95.22% протоколи: ГЕРБ-СДС - 23.91%, ИТН - 23.66%, БСП - 13.63%
Джанлуиджи Донарума е най-добрият футболист на Евро 2020
Джанлуиджи Донарума е най-добрият футболист на Евро 2020