НОВИНИ

Защо трима служебни министри отказаха да се включат в бъдещо правителство на ИТН?

Николай Минков
от Николай Минков
14:07, 12.07.2021 (обновена)
17008
Чете се за: 05:07 мин.
Политика
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Какви са причините тримата служебни министри - финансовият Асен Василев, икономическият Кирил Петков и образователният Николай Денков, да откажат участие в кабинет с мандата на ИТН? В своя позиция тримата обявиха, че са отказали на Трифонов заради съществени различия във визиите за финансовата политика.

За това, че от "Има такъв народ" харесват работата на икономическия екип и вероятно ще предложат той да продължи и в едно редовно правителство, загатна пред медиите миналата седмица вторият човек в партията - Тошко Йорданов.

Слави Трифонов също се е изказвал положително за работата на министрите. Ето защо поканата към тях не изненада никого.

Изненадата дойде от техния отказ. От разпространената позиция на тримата става ясно, че имат принципни различия по финансовите въпроси на държавата.

Пред "По света и у нас" Кирил Петков и Асен Василев обясниха, че не са съгласни с идеята за приватизация на ББР, бюджетните приоритети на ИТН и с предложените им постове.

В позицията си тримата служебни министри подчертават, че стратегията за развитие на икономиката и на образованието е пряко свързана с визията за приоритетите на държавните финанси.

Те уточняват, че след като са провели разговори с "Има такъв народ" по тяхна покана, е станало ясно, че с партията на Трифонов имат съществени различия във визиите за финансовата политика и основните задачи през следващия период.

"Убедени сме, че стратегията за развитие на икономиката и на образованието е пряко свързана с визията за приоритетите на държавните финанси. Проведохме разговори с ИТН по тяхна покана. В хода на разговорите се видя, че ИТН и икономическият екип на служебното правителство имат съществени различия във визиите си за финансовата политика и основните задачи през следващия период. Освен това ИТН предложи на сегашния служебен финансов министър Асен Василев министерски пост в друго министерство. Ето защо и тримата решихме, че е по-добре в бъдещото правителство да работи екип, който споделя визията на премиера и на носителя на мандата за финансовата политика на държавата. Благодарим на ИТН за отправените предложения! Желаем успех на бъдещото правителство!", се казва в позицията на министрите.

Асен Василев обясни в Брюксел, че основното разминаване е заради различните виждания спрямо бюджета на страната.

"Моето мнение е, че трябва да се подхожда балансирано, както подхожда служебният кабинет. Те имат програма, която е доста по-агресивна що се отнася до намаляване на разходите. Основно затова".

От партията на Трифонов не са предложили на Асен Василев финансовото министерство, което било друга причина да не бъде приета поканата.

Аз се чувствам комфортно или в икономиката, или във финансите. От други неща не разбирам, така че няма как да бъда полезен, допълни Асен Василев.

По информация на "По света и у нас", му е предложен постът министър на екологията или министър без портфейл.

Кой кой е в предложения от Слави Трифонов кабинет?

Министърът на икономиката Кирил Петков хвърли още светлина около различията с "Има такъв народ"

"Ние вярваме, екипът - аз, Асен, проф. Денков, че първата и главна цел е да се спрат кражбите. След това да се преструктурират така институциите, че да могат да работят, и след това да вкарваме елемента, да кажем, на положителен бюджет, да няма дефицит и т.н .Просто е различна визия. Ние вярваме че пък, така, нашите виждания са, че или го правим по начин, по който ние сме убедени, че е най-правилния или няма смисъл да пречим на някой да си изпълнява визията".

Петков посъветва бъдещото правителство да не приватизира Българската банка за развитие.

"За мен тази банка е хубаво да съществува, обаче като абсолютно прозрачна, за малкия и среден бизнес, с този лимит от 5 млн., с новия професионален мениджмънт, да финансира малки и иновативни компании. За мен тази банка, трябва и има възможност да остане във вида си, в който в момента я докарахме след 8 седмици борба."

Министърът на образованието отказа коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Лазаров влезе в основната схема на "Чалънджър" в Румъния
Алекс Лазаров влезе в основната схема на "Чалънджър" в Румъния
Фен нахлу на финала на Евро 2020 (Снимки)
Фен нахлу на финала на Евро 2020 (Снимки)