НОВИНИ

До месец ще отнеме разчитането на черната кутия на разбилия се МиГ-29

Александър Марков
от Александър Марков
18:37, 15.07.2021
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

Между три и четири седмици ще отнеме разчитането на черната кутия на катастрофиралия МиГ-29. Кутията все още не е изпратена в Русия, където трябва да бъдат свалени данните, съобщиха от Министерството на отбраната. Въпреки че докладът на Звеното за разследване на авиокатастрофи към Военна полиция обяви като най-вероятна причина за инцидента "загуба на пространствена ориентация у пилота", 100% яснота за причините за инцидента ще даде именно черната кутия, категорични са експерти.

Фаталният полет в нощта срещу 9 юни продължава 29 минути. Подполковник Терзиев излита от авиобазата в Граф Игнатиево 11 минути след полунощ.

34 минути след полунощ МиГ-29 на подполковник Терзиев минава под ръководството на Ръководител полети "Бойно управление" 15 км преди Добрич.

"Намалявам скоростта, 720, курс 94, 7000 метра", казва подполковник Валентин Терзиев.

В 00.38 ч. пилотът получава указания да намали височината до 3000 м и отговаря:

"Разбрано, наблюдавам целта, 3600 в момента".

Минута по-късно ръководител полети указва:

"Дистанция 18, плавно снижение до 2000".

"Снижавам", отговаря подполковник Валентин Терзиев.

Самолетът снишава под 2000 м височина. Става ясно, че мишената пада по-бързо.

Терзиев увеличава скоростта. Продължава да получава указания от ръководител полети.

Достигайки 1433 м височина и скорост от 948 км/час, подполковник Терзиев изстрелва ракетата. Три секунди по-късно докладва:

"Ракетата сходи, излизам надясно".

Самолетът е на 1310 м височина и се движи със скорост 948 км/ч. Секунди по-късно подполковник Терзиев получава указания:

"Излизай надясно с 270 и изключи „Главен”.

Седем секунди след пуска на ракетата целта е поразена, а последната реплика на подполковник Терзиев е:

"Главен...".

Което вероятно е начало на стандартния доклад за изключване на главния включвател на системата за управление на въоръжението. След това връзката с екипажа е изгубена, самолетът изчезва от радарите и среща водната повърхност в 40 минути и 29 секунди след полунощ.

Според експерти е допусната фатална грешка самолетът да бъде воден, така че да сниши под 2000 м височина, което предизвиква аварийна ситуация.

"Аварийна, защото според мен прекалено е снижен. Последният му доклад е на 1310 м. При скорост 948 км/ч, това са 280 метра в секунда. Самолетът се носи при липса на всякаква ориентировка", казва ген. Съби Събев, председател на клуб "Атлантик".

Според някои експерти стрелбата по вертикално падаща цел е трябвало да бъде прекратена при достигане височина от 2000 м.

"Би трябвало този, който е ръководил непосредствено изпълнението на приближаване, захват и т.н., насочването на пилота... да се намеси и да каже: "Забранявам по-нататъшно изпълнение на задачата", каза ген. Спас Спасов, председател на фондация "Български ВВС".

Според други обаче при поставянето на конкретната задача преди полета се определя и височината, под която да не се пада.

"Възможно е и на тази височина да се проведе и тя атаката е проведена, поразяването на целта е осъществено, не е осъществено излизането от тази атака, не е осъществено добре, не е осъществено правилно и там именно, както и в доклада се казва, там се крие причината за катастрофата, отхвърляйки другите", допълва ген. Спас Спасов.

Според доклада "най-вероятно пилотът не е проконтролирал положението на самолета спрямо хоризонта преди започване на този маньовър именно поради създадената у него зрителна илюзия и той е извършил стрелбата от положение на хоризонтален полет, а в действителност е бил в сравнително плоско пикиране".

"По всяка вероятност, след като той докладва, че се оттегля, сигурно е поел курс, различен от бойния надясно. Но ако е в снижение, разстоянието е 1300 м. При 280 м. в секунда, макар и в снижение, това някъде ти гарантира, че за 10-12 секунди си се забил в морето", казва ген. Съби Събев.

Според бившия пилот Величко Дерузов вината за инцидента не е на пилота.

"Нарушение на мерките за безопасност на ръководството - от командира на базата - до всички нагоре. Командир на ВВС, ръководителят на бойните стрелби", заяви Величко Дерузов.

Какво точно е станало 100% ще се разбере от разчитането на черната кутия, която е силно увредена от удара.

Разчитането на данните от черната кутия на самолета, която все още не е изпратена на производителя - Руската самолетостроителна корпорация, ще отнеме между 3 и 4 седмици.

Българският инцидент не е първият поради "загуба на пространствена ориентация". През 2019 г. японски Ф-35 се разби именно по същата причина. Разчитането на черната кутия тогава отнема 4 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди 4 г. е изтекъл срокът да бъде свързан Търговския регистър със Системата за взаимно свързване
Преди 4 г. е изтекъл срокът да бъде свързан Търговския регистър със Системата за взаимно свързване
Фестивал на социалното предприемачество отвори шатри в София
Фестивал на социалното предприемачество отвори шатри в София