НОВИНИ

България ще има нова детска неонатална линейка, благодарение на "Капачки за бъдеще"

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:47, 15.07.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Здраве
Снимка:
Слушай новината

До есента България ще има нова детска неонатална линейка. Това става възможно благодарение на дарителската кампания "Капачки за Бъдеще". Организацията обяви в профила си във Фейсбук, че вече са събрани необходимите средства за всички вноски за детската линейка и вече започва събирането за втора.

За благородната кауза са събрани над 140 000 кг капачки, които се равняват на около 160 000 лв. - или парите, необходими за купуването на детска линейка.

Така че, ако сте участвали в кампанията "Капачки за бъдеще" дори и с малко, то вие също сте помогнали за постигането на този успех. Организаторите написаха в профила си - "чутовен успех, който ще спасява животи".

Досега знаете средствата от рециклираните капачки се използваха най-често за нови детски кувьози. До момента "Капачки за Бъдеще" са успели да помогнат с апаратура на родилни, детски и неонатални отделения в 36 болници в 36 града.

Още от есента се знае, че кампанията се съсредоточава върху осигуряването на детски неонатални линейки. Става дума за големите центрове, където има университетски болници, защото в столицата вече има такива.

В момента новата линейка се оборудва и ще бъде дарена през септември. Цената ѝ е около 200 000 лв. Ще се използва най-вече за транспортиране на недоносени бебета.

"Когато бебето в много голяма степен на недоносеност или когато в болницата, в която се роди, нямат необходимото оборудване или специалисти, или когато има по-тежко раждане, здравословен проблем и тогава бебето трябва да се транспортира до най-близката университетска болница", каза Лазар Радков.

В момента болниците, които нямат такава линейка, махат носилката и на нейно място слагат кувьоз, вързан с колани, което бави екипите в спешни ситуации. Затова неонаталните линейки са изключително важни за спасяването на новородени.

Досега с пари от капачки са осигурени кувьози за 22 болници в страната, а в още 14 е дарена важна апаратура, отново за неонатални и родилни отделения. "10% от децата в България се раждат недоносени, 1/3 развиват увреждане на очите и един от рисковите фактори е именно стара амортизирана апаратура", каза Лазар Радков.

От "Капачки за Бъдеще" благодарят на всички, които ги подкрепят, и напомнят, че имат около 700 пункта за предаване на капачки през цялата година, но най-добре е събраното да се носи по време на кампаниите, които се провеждат всяка есен и пролет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мандатите в 46-ото НС са разпределени, какво показват сметките?
Мандатите в 46-ото НС са разпределени, какво показват сметките?
От понеделник отпада карантината за пристигащите от България в Англия и Шотландия
От понеделник отпада карантината за пристигащите от България в Англия и Шотландия