НОВИНИ

Жертвите от наводнението в Германия и Белгия достигнаха 90 души

bnt avatar logo
от БНТ
06:23, 16.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
Европа
Слушай новината

Западна Европа остава под вода - най-малко 90 са вече жертвите на унищожителните наводнения в Германия и Белгия. Хиляди домакинства са евакуирани, основни пътни артерии остават затворени. Според синоптиците, проливните дъждове ще продължат и през днешния ден.

Дъжд, който от понеделник, почти не е спирал. И днес в Германия валежите продължават. Увеличава се и броят на жертвите на унищожителните наводнения. Според местни медии, хората в неизвестност са между 1000 и 1300. В провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц ситуацията е критична.

Прекъснати са основни пътни артерии, унищожени са стотици къщи. Без електричество са най-малко 200 000 домакинства. Хората са призовани да не напускат домовете си, както и да стоят на по-високи етажи.

Разкрита е гореща телефонна линия при нужда от съдействие, но на места хората са прекъснати и комуникационните връзки. Плаването по река Рейн остава спряно. От Вашингтон канцлерът Ангела Меркел обеща държавна помощ на пострадалите.

"Макар да съм далеч, мислите ми са с хората, които са засегнати от наводнението. Това е катастрофа, никой не е очаквал да се случи подобно бедствие. Хора останаха без домове, други очакват някой да ги спаси, качени на покривите си. Благодаря на всички, които се включиха в спасителните операции. Ще се възстановяваме дълго, но най-важното сега, е да спасим колкото може повече човешки животи", каза канцлерът Ангела Меркел.

Вчера премиерът на Северен Рейн-Вестфалия и вероятен наследник на Меркел - Армин Лашет призова за спешни мерки в борбата с климатичните промени.

Унищожителни наводнения в Германия (Снимки)

За жертви и пострадали съобщават и в Белгия. Наводнен е курортът Спа, засегнати са и провинциите Лиеж и Намюр. Евакуирани са най-малко 10 000 души. В южната част на страната не се движат влаковете, частично е прекъснат токът.

Според метеоролога Никос Хрисидис, природните катаклизми са неразривно свързани с глобалното затопляне. Този процес е обратим, но ще са нужни няколко десетилетия.

Дори да спрем парниковите емисии, ефектът няма да бъде мигновен. Ще трябва с години да се борим с времето и това, което сами сме направили. Най-реалистичният вариант, е да се нагодим към новия климат и постепенно да свикнем с промените в него", каза метеорологът Никос Хрисидис.

За прелели реки и наводнени домове и пътища съобщават и в Нидерландия, Франция и Люксембург. Очаква се до края на деня ситуацията в Западна Европа да се влоши, тъй като прогнозите са за обилни дъждове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След срещата Меркел - Байдън: Различията за "Северен поток" 2 остават
След срещата Меркел - Байдън: Различията за "Северен поток" 2 остават
94 са новите случаи на коронавирус у нас
94 са новите случаи на коронавирус у нас