Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Андрей Кузманов: Проверките в спортното министерство продължават

от БНТ
08:31, 16.07.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Проверките в Министерството на спорта и в момента продължават и ще продължат, защото така е по закон. Това обясни в "Денят започва" служебният спортен министър Андрей Кузманов.

По думите му много се говори за реваншизъм, за изчегъртване и други по-тежки думи, но той като министър на спорта и като служител на държавата е бил длъжен да провери какво е ставало в това министерство.

"Това, което успяха вътрешните одити да проверят, всички документи и всички констатации в нашата компетентност, са подадени на разследващи, на НАП, на всички органи в държавата. Какво направи впечатление от първо четене - процедурите, по които са правени конкурси, видимо е, че има нещо, което не е както трябва. Документите, те говорят", категоричен беше Кузманов.

Според него има правила за всичко, за него тези правила трябва малко да се пипнат, но основното е субективизмът. Всеки един трябва да спазва правилата. Тук вече е ролята на държавата и на тези, които ръководят това министерство.

Кузманов: Сметната палата идва на проверка в Министерството на спорта

Броени дни остават до Олимпиадата в Токио. Рекордно малък брой българи успяха да вземат квоти тази година. Министър Кузманов смята, че най-вече пандемията е оказала влияние върху това.

"Игрите ще се проведат в изключително тежка обстановка, изключителни рестриктивни мерки. Ето и вчера получаваме указания от посолството на Япония и просто тв олимпиада ще бъде, така ако можем да го кажем. Всички, които заминават, и всички, които ще бъдат там, ще бъдат под страхотно наблюдение, не могат да разговарят дори на масата по време на обяд или друго, тежко ще бъде за всички", коментира министър Кузманов.

Без публика на Олимпиадата в Токио

По думите му тук ще си проличи подготовката на тези, които са подготвени по-скоро психически, физически те всички трябва да са подготвени, защото това е олимпиада. Но психически тук ще е много важно кой ще издържи.

"Най-важното, което успяхме да направим, е да запазим нашите спортисти здрави, тези, които са спечелили квоти, да могат да заминат и да не се поддадат на тази пандемия някой да се разболее. Всички, които са пожелали да бъдат ваксинирани, са ваксинирани. Така или иначе те ще бъдат тествани ежедневно и то по няколко пъти на ден", уточни Кузманов.

Разработва се програма за насърчаване на треньорския труд.

"В България има много треньори, които за да получат някакви средства, те трябва да се превърнат в счетоводители и какво ли не. Учителят по физическо има постоянна заплата, а треньорът - не. Имаме 3660 клубове, регистрирани в България. Ако може на всеки един от тези клубове чрез министерството да бъде стимулиран поне един треньор на една минимална работна заплата, това също е нещо", допълни Кузманов.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Забраниха зелените екипи в Италия
Забраниха зелените екипи в Италия
Волейболистките ни до 16 г. се класираха за финалната четворка на Европейското
Волейболистките ни до 16 г. се класираха за финалната четворка на Европейското