НОВИНИ

Филмът "Последно полувреме" – разказ за фалшификацията на историята и сложните отношения с РСМ

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 16.07.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Слушай новината

"Последно полувреме" - разказ за истинската история на футболния мач между софийския клуб "Левски" и скопския "Македония" през март 1942 г., когато "Левски" печели с 3:0 като гост. Особеното е, че отборите са длъжни да вдигат ръка за нацистки поздрав, но единият отбор отказва и остава с прилепени до тялото ръце... Историята от този легендарен двубой се преплита със съвременния македонски игрален филм "Трето полувреме", в който българите са представени като сатрапи.

"Филмът беше идея, проект на Военния телевизионен канал, както и на фен клуба "Сини сърца" на ФК "Левски". Те поискаха да направя този отговор на "Трето полувреме" - македонската версия, в която българите са чудовища, зверове и безскрупулни убийци", обясни режисьорът на "Последно полувреме" Степан Поляков.

По думите му "Последно полувреме" е есенцията на документалното кино, защото от първата до последната секунда са използвани архивни кадри и документи.

На въпрос защо се фалшифицира историята, дори когато има неоспорими доказателства, историкът проф. Матанов отговори категорично:

"Когато фалшификацията стане държавна политика и "професионалните историчери" не правят разлика между едното и друго, се стига дотам. Всъщност причината е, че целият македонизъм е изграден на антибългарска основа и всичко в този смисъл е позволено."

БНТ ще излъчи филма тази вечер от 19.00 часа по БНТ1. Гледайте "Последно полувреме" – разказ за фалшификацията на историята и сложните отношения с Република Северна Македония!

Вижте още за филма във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха движението по "Тракия" в ремонтирания участък към Бургас
Пуснаха движението по "Тракия" в ремонтирания участък към Бургас
Националите до 17 години продължават за 5-8 място на ЕвроВолей
Националите до 17 години продължават за 5-8 място на ЕвроВолей