Традиции и особености: Тайните на японската кухня

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
10:21, 16.07.2021
Чете се за: 01:22 мин.
Още
Слушай новината

В навечерието на Олимпийските игри в Токио ще погледнем към японската кухня. И то не откъде да е, а от кухнята на готвача на резиденцията на японския посланик у нас - шеф Фурутани. Той е работил дълги години в известния японски традиционен ресторант "Кикунои" в Киото, който е носител на три звезди на Мишлен.

В предаването "Денят започва" шеф Фурутани показа как се приготвя салата шабу-шабу със сусамов дресинг. За нея са нужни домати, краставици, фино нарязано свинско месо и продукти за дресинга - соев сос, оцет, мирин (сладка подправка, която се използва в японската кухня с ниско съдържание на алкохол) и сусамов тахан.

Шабу-шабу е звукоописателна дума, изразяваща звука, който се издава, когато месото се потапя във врялата вода и се разбърква с клечките.

Шеф Фурутани много харесва българската кухня и в момента това, което най-много му харесва от нея - е българската баница.

Рецептата за шабу-шабу - вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Диян Боюклиев: Момичетата се справиха блестящо
Диян Боюклиев: Момичетата се справиха блестящо
Радев свиква Народното събрание на 21 юли
Радев свиква Народното събрание на 21 юли