НОВИНИ

Радев свиква Народното събрание на 21 юли

bnt avatar logo
от БНТ
10:03, 16.07.2021 (обновена)
5693
Чете се за: 03:47 мин.
Политика
Слушай новината

Президентът Румен Радев свиква Народното събрание на 21 юли - сряда от 9.00 ч. Това съобщи той при посещението си в Силистра. Държавният глава поздрави "Има такъв народ" с изборната победа и каза, че с решението да ревизират предложението си за кабинет, те отварят вратата за диалог.

Политическите сили в парламента трябва да намерят пресечни точки на своите виждания и да си свършат работата в интерес на българите, е мнението на президента Румен Радев.

"Всички очакваме от тях да продължат демонтажа на порочния управленски модел, да се пресекат кражбите, да се укрепи държавността, да намерим най-сетне изход от икономическата криза, от несправедливостта, от бедността, да тръгнем по нов, модерен път на развитие на страната. Всички го очакваме. Сега днес е българската политическа жътва и аз очаквам българските политици да бъдат на висотата на очакванията на ето тези хора", каза президентът Радев.

Държавният глава поздрави ИТН за изборната победа, а решението на Слави Трифонов да преосмисли проектокабинета си и начертаните мерките определи така:

"Това, което те вчера предприеха като отваряне, е всъщност отваряне на вратата към диалог, към намиране на консенсус и на решения на проблемите пред българската политическата система", каза Радев.

Президентът посочи, че идеята служебното правителство да бъде избрано за редовно зависи от народните представители.

"Зависи, разбира се, и от свободната воля на самите министри и най-вече от намирането на консенсус, на обединяване около ясни принципи, ясни приоритети в името на бъдещето на България", каза Радев.

Президентът обяви, че ще свика Народното събрание на 21 юли. И без да се бави ще изпълни конституционната процедура - консултации с политическите сили и връчване на първия проучвателен мандат.

"Всички очакваме най-сетне в Народното събрание да започне този диалог, от който очакваме да има ясно политическо решение с една дългосрочна перспектива".

На въпрос за освобождаването на проф. Асен Балтов като директор на "Пирогов", президентът заяви, че е делегирал пълно право на служебните министри да определят кадровата си политика. Посочи, че едно от големите очаквания на българите е да се намери ефективен модел на здравеопазването, защото сегашният не работи добре и превръща здравеопазването в бизнес", каза Радев.

"Води до една неприемлива уродливост вътре в системата. Не може разликата в заплащането между новопостъпил лекар, ако изобщо си намери работа, и шеф на държавна болница да е 50 до сто пъти.Виждате ли го това за нормално. Ако не се отворим и не започнем да решаваме проблемите на младите български лекари и като намиране на работа, и като възможности за специализация като нормални достойни социални условия за работа и живот, ние категорично не можем да имаме добро здравеопазване в бъдеще", каза Радев.

Според президента Радев фокусът трябва да е насочен и към възможностите и перспективите за младите лекари.

Репортери: Вера Александрова и Андрей Кючуков

Снимки: Андрей Кючуков, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Традиции и особености: Тайните на японската кухня
Традиции и особености: Тайните на японската кухня
Защо ИТН оттегли кандидатурата на Николай Василев - коментар на Кънчо Стойчев и Валерия Велева
Защо ИТН оттегли кандидатурата на Николай Василев - коментар на Кънчо Стойчев и Валерия Велева