НОВИНИ

"Има такъв народ" ще представят нов проектокабинет съвсем скоро

bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 16.07.2021
15174
Чете се за: 07:37 мин.
Политика
Слушай новината

От "Има такъв народ" ще представят нов проектокабинет съвсем скоро. Ако този кабинет бъде гласуван, ще работи. Ако не бъде подкрепен, по-вероятно е да се върви към предсрочни избори, обясни Тошко Йорданов на пресконференция на партията.

На нея присъства и Николай Василев, който преди дни беше предложен за премиер от Слави Трифонов в едно бъдещо правителство на ИТН. Вчера лидерът на партията оттегли кандидатурата.

"Ако бяхме получили подкрепа, това щеше да бъде най-реформаторският и най-модерният кабинет в българския преход. И също така кабинетът, който щеше да работи с най-голяма скорост, непозната досега. Шяхме да предложим честно и професионално управление и това щеше да е правителство с ДНК на бъдещето", каза в началото на пресконференцията Николай Василев.

По думите му, каквото и да става оттук нататък, има един много важен положителен резултат, а той е, че българското общество се е убедило, че нашата нация има не малко образовани, почтени, компетентни хора и добри професионалисти. И според него това е предизвикателство към всички политически сили в бъдеще да излъчват правителства поне на това ниво.

"Една от критиките към мен през тази седмица, е че не съм ново лице. Това е вярно. Повечето лица в предложения кабинет са съвсем нови. Ако кандидатът за премиер беше съвсем нов, щеше да има друга критика - че той няма управленски и административен опит", коментира Василев.

Друга от критиките според него е, че е от НДСВ.

"Това нито го отричам, нито ме обижда. Не се разграничавам от това си минало, а по-скоро се гордея, че съм бил част от поколението държавници, което вкара България в НАТО и ЕС", обясни той.

Слави Трифонов: Оттеглям кандидатурата на Николай Василев за премиер

Това, което го обижда, е критиката, че е продукт на ДПС, защото е участвал в тройната коалиция. Затова уточни, че е бил част от тройната коалиция не защото е бил ляв или е имал нещо общо с ДПС, а защото не е имало каква друга коалиция да гарантира влизането на България в ЕС. И допълни, че е единственият човек в България, който навремето е уволнил Делян Пеевски.

"Не съм зависим нито от ДПС, нито от някакво задкулисие. В живота си имам само две зависимости - те са от двете ми прекрасни дъщери, както и от моята мечта да видя България модерна и просперираща държава", обобщи Николай Василев.

Той бил най-разочарован, че е получил най-много атаки от десния сектор. По думите му това е приятелски огън.

Василев сподели някои от основните ценности и приоритети, които е бил готов да отстоява като евентуален премиер: западна ориентация на страната, върховенство на закона, свобода за медиите, свобода за бизнеса.

"Един кандидат за премиер трябва да разбира от всичко. Моята сила все пак е икономическата политика. Затова през последните седмици разработих един документ, който засега е от 68 страници. Той се нарича "Модернизирай България" и това са икономически приоритети", обясни Николай Василев.

Отговорността при "Има такъв народ" я носи Слави Трифонов, заявява я публично и от партията смятат, че Министерският съвет са изпълнители, а тяхното назначаване, уволняване и подменяне става през парламента, на който гражданите са делегирали доверие - заяви Тошко Йорданов в отговор на въпрос.

"Според закона и Конституцията не е задължително лидерът на спечелилата политическа сила да бъде министър-председател. От 1989 година насам живеем в тази форма спечелилият изборите да бъде министър-председател, следствие на което Министерският съвет обективно се превръща в по-важен от парламента. И всеки един министър-председател прави каквото си иска абсолютно безконтролно, а последните 11 години с Бойко Борисов бяха очеизваждащо доказателство за това", каза още Йорданов.

Филип Станев допълни, че е крайно време в България да се сложи окончателен финал на т. нар. лидерщина, на т. нар. месианство, на т. нар. човек спасител, на птичката, която носи пролетта.

"Слави Трифонов демонстрира и това, че е крайно време да не се фиксираме върху някакъв лидер, защото не се намираме нито в Латинска Америка, нито в някоя нецивилизована африканска държава", коментира Станев.

Отговорност на спечелилата партия е да предложи проектокабинет - в случая "Има такъв народ".

"Спомнете си каква абсурдна ситуация беше след предишните избори, когато ние не бяхме представили състав на кабинет, а заваляха някакви невероятни заявени подкрепи от всички, включително и от ГЕРБ. Няма да влизаме в разговори за постове, това е безумно за нас", допълни Станев.

Николай Василев каза, че на служебния министър на финансите Асен Василев са предложили доста значима позиция - да бъде вицепремиер по европейските средства. Той уточни, че ако ръководството на партията или кандидат-премиерът не харесват някого, няма да го канят за постове.

Защо трима служебни министри отказаха да се включат в бъдещо правителство на ИТН?

Припомняме, че поканените служебни министри не приеха да се присъединят към проектокабинета на ИТН.

"Те са положителни герои и можехме да работим отлично в следващ екип. С тях имаме много общи неща. Освен биографии, също споделяме вижданията, че на България са нужни повече чужди инвестиции, че трябва да има добра връзка между икономиката, иновациите, образованието, и че трябва да се изнесе цялата информация за минали злоупотреби и те да бъдат пресечени за в бъдеще", каза още Василев.

В следващия кабинет, който ще бъде предложен, ще има министър на околната среда и водите, заяви Тошко Йорданов. Лисата на номинация в първия им проектокабинет той обясни с това, че имали колебание кой да поеме този пост.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убиха фотограф на Ройтерс в Афганистан
Убиха фотограф на Ройтерс в Афганистан
Министър Панайотов за инцидента с МиГ-29: Дебело подчертавам, че не става въпрос за пилотска грешка
Министър Панайотов за инцидента с МиГ-29: Дебело подчертавам, че не става въпрос за пилотска грешка