НОВИНИ

Именити европейски политици са попадали под прицела на различни атаки

Ройтерс обобщава някои от най-знаковите убийства и опити за покушения на политици на Стария континент

Калина Попова
от Калина Попова
18:30, 16.05.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Европа
именити европейски политици попадали прицела различни атаки
Слушай новината

Словашкият премиер Робърт Фицо стана поредният европейски лидер, срещу когото бе извършен опит за покушение. Според информацията досега нападателят е 71-годишен писател, а мотивът му вероятно е политически. Животът на Фицо е вън от опасност, но нараняванията му са тежки, съобщиха по-рано днес властите в Братислава.

Опитите за убийство на държавни лидери в Европа са сравнителна рядкост през последните 50 години, но немалко именити европейски политици са попадали под прицела на различни атаки. Ройтерс обобщава някои от най-знаковите убийства и опити за покушения над лидери и политици на Стария континент.

Анна Линд, септември 2003 г.

Бившата външна министърка и водеща фигура в Социалдемократическата партия на Швеция Анна Линд е смъртоносно ранена с нож в магазин в центъра на Стокхолм. Извършителят е заловен две седмици по-късно и е осъден на доживотен затвор.

Зоран Джинджич, март 2003 г.

По-рано същата година сръбският премиер Зоран Джинджич е убит в столицата Белград. Прозападно настроеният Джинджич е политикът, ръководил свалянето на Слободан Милошевич през 2000 година.

Жак Ширак, юли 2002 г.

Френският президент Жак Ширак оцелява след опит за покушение на Деня на Бастилията през 2002 година. Докато Ширак приветства войници на празничния парад, нападател се прицелва към него с огнестрелно оръжие, но не успява да го улучи.

Пим Фортюн, май 2002 г.

Нидерландският политик е убит 9 дни преди парламентарните избори в страната. Фортюн е изявен критик на миграцията и исляма, но нападателят му е защитник на животните.

Волфганг Шойбле, октомври 1990 г.

Дни след обединението на Германия през 1990 г., бъдещият председател на Бундестага Волфганг Шойбле е прострелян три пъти по време на публично събитие. До края на живота си Шойбле остава частично парализиран.

Улоф Палме, февруари 1986 г.

Шведският министър-председател Улоф Палме е убит на улица в Стокхолм докато се прибира с жена си от кино. Заподозреният, който се изправя пред съда две години по-късно, е оправдан след обжалване.

Маргарет Тачър, октомври 1984 г.

Желязната лейди се разминава на косъм от смъртта в хотел в Брайтън. Оказва се, че членове на Ирландската републиканска армия са подготвили атентат и са заложили бомба в сградата, където е трябвало да се проведе събрание на Консервативната партия.

Папа Йоан Павел Втори, май 1981 г.

Роденият в Полша папа е прострелян два пъти на площад "Свети Петър". Един от куршумите улучва сърцето му. Въпреки тежките си рани папата оцелява. Нападателят му, Мехмет Али Агджа, е задържан незабавно и осъден на доживотен затвор. Няколко години по-късно, по молба на папата, Агджа е помилван от италианския президент Карло Чампи.

снимки: БТА, БГНЕС

Алдо Моро, март 1978 г.

Членове на обявената за терористична крайнолява групировка "Червените бригади" отвличат бившия италиански премиер и президент Алдо Моро през март 1978 г. Похитителите искат освобождаване на затворници в замяна на освобождаването на Моро. Два месеца по-късно политикът е открит мъртъв в багажника на кола.

Луис Кареро Бланко, декември 1973 г.

Бланко става премиер на Испания в последните години от управлението на диктатора Франсиско Франко. Малко след като встъпва в длъжност, Бланко е убит в бомбен атентат на улица в Мадрид, а извършителите са от баската сепаратистка групировка ЕТА.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата привлече като обвиняем собственика на оръжието, с което бе простреляно дете в Арбанаси
Прокуратурата привлече като обвиняем собственика на оръжието, с което бе простреляно дете в Арбанаси
Япония наложи нова загуба на България в Лигата на нациите при жените
Япония наложи нова загуба на България в Лигата на нациите при жените