НОВИНИ

Ина Лутай: Александра Фейгин ще покаже невероятни резултати в бъдеще

ина лутай александра фейгин покаже невероятно резултати бъдеще
bnt avatar logo
от БНТ
22:15, 17.02.2022
Чете се за: 04:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Треньорката на Александра Фейгин - Ина Лутай, гостува в предаването "Олимпийски върхове", за да анализира представянето на единствената българска фигуристка на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Във волната програма на надпреварата 19-годишната Фейгин получи оценка от 100.15 точки за изпълнението си, като общият ѝ сбор от двете съчетания е 159.31 точки, а това ѝ отреди 24-о място.

В ефира на БНТ бившата фигуристка призна, че е не вярвала, че Александра Фейгин ще участва на Игрите в китайската столица, тъй като много трудно се е възстановила след операцията в коляното, която претърпя през септември.

"Много ми хареса представянето на Саша, защото това, през което преминахме през сезона, бе наистина много трудно и тежко. Аз не вярвах, че тя ще стигне до Олимпийските игри, защото септември, когато обу кънките след операцията, беше все едно е за първи път на леда. Подсъзнателно много пазеше коляното си, възстановяването ѝ продължи 4-5 месеца и това, което направи е един истински подвиг. Изключително съм доволна от нея", заяви Лутай.

Гостът в "Олимпийски върхове" призна, че на този етап дебютантката на Зимни олимпийски игри е демонстрирала максимума на моментните си възможности и допълни, че състезател трудно би взел челни позиции в надпреварата, освен ако не е представител на САЩ, Русия или Япония.

"Александра със сигурност не е напълно доволна от себе си, тъй като тя е възпитана да иска максимума от себе си. Личният пример, който съм ѝ дала е никога да не се оплаква. Съответно сега за първи път говорим за това, колко ни бе трудно. На този етап наистина тя направи максимума, защото фигурното пързаляне е спорт, който е много сложен за пробиване напред. Изисква се много време. Там не може да се появиш изведнъж и да вземеш челни позиции, ако не си представител на САЩ, Русия или Япония", каза треньорката на Фейгин.

Според Лутай четворният тулуп е напълно по силите на единствената ни фигуристка на Игрите в китайската столица, но елементът е бил отстранен от програмата ѝ, за да се възстанови максимално добре от интервенцията на коляното. Тя допълни, че целта на треньорския щаб е максимално да удължи състезателната кариера на Александра Фейгин.

"Преди травмата Саша бе почти готова за четворен тулуп, дори го приземяваше на тренировка почти цял, след това загърбихме този елемент, за да се възстанови след операцията. Смятам, че е абсолютно в силите ѝ да покаже един такъв скок. Ще видим. Опитваме се максимално да я щадим, за да може да се състезава до 24- 25-годишна възраст", добави сестрата на Албена Денкова.

Ина Лутай е на мнение, че оценките, които Фейгин получи, са адекватни с оглед представянето ѝ на леда в Пекин.

"Във фигурното пързаляне трудно може да се говори за обективно съдийство. Оценките, които съдиите ѝ отредиха, не бяха тези, които е свикнала да получава, но бяха адекватни за представянето ѝ", категорична е бившата фигуристка.

Лутай сподели, че очаква от Фейгин да постигне много по-добро класиране на предстоящото Световно първенство, в сравнение с това на Олимпиадата.

"На Световното първенство трябва да покаже много по-добро класиране от Олимпиадата. Ще има достатъчно време да се подготви добре. Фейгин ще извърви успешно своя път във фигурното пързаляне", завърши Ина Лутай.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха високотехнологична оранжерия за канабис в Костинброд
Разкриха високотехнологична оранжерия за канабис в Костинброд
Община Каспичан предлага 2 май да бъде обявен за официален празник на св. цар Борис I Покръстител
Община Каспичан предлага 2 май да бъде обявен за официален празник на св. цар Борис I Покръстител