НОВИНИ

Иновации в борбата с рака

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
18:58, 05.01.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Наука и технологии
иновации борбата рака
Слушай новината

Учени от Великобритания откриха нов метод за диагностициране на рака на гърдата. Тест за пръстови отпечатъци може да направи проверка за заболяването по бърз и безболезнен начин.

Ракът на гърдата е една от най-разпространените форми на онкологичното заболяване. В момента методите за диагностицирането му са мамографията и биопсията. Учени от университета в "Шефилд Халам" в Англия откриха, че болестта може да се установи и чрез тест за пръстови отпечатъци. Те обикновено се използват в криминалистиката. Оказва се обаче, че могат да намерят широко приложение и в медицината, като идентифицират и маркери за рак.

"Чрез плъзгане на пръстите на пациента върху метална пластина се прехвърля много тънък слой пот от върховете на пръстите му директно върху метала. Потта съдържа много различни молекули, но това, което ни интересува, са протеините", заяви професорът от университета "Шефилд Халам" Симона Франсез.

Тестът изследва молекулярния състав на пръстовия отпечатък с помощта на система, която измерва атомното тегло на частиците и молекулите, за да ги идентифицира. За изследването се използват специални машини, произведени в Обединеното кралство.

"Тези протеини, които откриваме в потта, ни казват дали пациентът има ранен стадий на рак или метастази. Използваме и изкуствен интелект, за да анализираме данните от масспектрометрията", каза още проф. Симона Франсез.

Надеждата е, засега дори и експериментален, този метод, в бъдеще да намери широко разпространение и да насърчи повече хора да се преглеждат редовно. Така може да бъде спестено страданието на много хора и спасен животът на повече жени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финалната среща за Купата на България по волейбол за жени ще се играе в София на 27 януари
Финалната среща за Купата на България по волейбол за жени ще се играе в София на 27 януари
Мартин Димитров, ПП-ДБ: Развенчаха се спекулациите за фалит на държавата
Мартин Димитров, ПП-ДБ: Развенчаха се спекулациите за фалит на държавата