НОВИНИ

Иновативните малки фирми у нас ще имат по-лесен достъп до финансиране

Европейската комисия е одобрила предложението на българския Фонд на фондовете за по-лесен достъп до финансиране на иновативните и стартиращи сега бизнеси.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:40, 29.04.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
иновативните малки фирми нас имат лесен достъп финансиране

Българският Фонд на фондовете е получил одобрение от Европейската комисия за облекчаване на условията за финансиране на нови и иновативни български фирми. Това съобщиха от институцията.

Ресурсът с който разполага Фонда е в размер на 150 млн. евро или близо 300 млн. лева. Подкрепата ще бъде насочена най-вече към малки и средни предприятия.

Очакванията на Фонда са, чрез програмата за подкрепа на иновативни бизнеси да се финансират близо 400 дружества у нас.

"Средствата ще подкрепят фирми в различни фази на бизнес историята им, развиващи ключови иновации в сферите на биотехнологиите, роботиката, информационните технологии, фармацията и други", обясняват от фонда.

Целта на промяната е да се подкрепят иновативни компании, които имат потенциала да подпомогнат възстановяването на икономиката след кризата и ориентирането й в сектори с висока добавена стойност.

Съобразно решението на ЕК ресурсът от Фонд на фондовете ще може да достигне до тях по-бързо и при облекчен режим в рамките на тази година.

  • На първо място, беше договорено увеличаване на размера на индивидуалните инвестиции до 800 хиляди евро (около 1,6 милиона лева), за които няма да бъде необходимо привличането надопълнителен частен капитал.
  • Също така, стартъпите , които са изпаднали в затруднено положение след 31.12.2019 г., в следствие от ефектите на пандемията, също биха могли да получат дялово финансиране.

Дялови инвестиции по облекчените условия одобрени от ЕК ще могат да се извършват до 31.12.2020 г. през четирите фонда подкрепени с ресурс от Фонд на фондовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 нови случая на коронавирус у нас за днес, трима са починали
10 нови случая на коронавирус у нас за днес, трима са починали
Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и депутатът Даниела Малешкова се възстановиха от коронавируса
Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и депутатът Даниела Малешкова се възстановиха от коронавируса