НОВИНИ

Инспекциите по труда ще проверяват организацията на работа на открито заради горещините

bnt avatar logo
от БНТ
22:59, 12.07.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Високите температури наложиха промени на работното време. Прогнозите са градусите да продължат да се покачват. Днес в Русе бяха измерени 36° на сянка.

Инспекциите по труда започнаха проверки - най-вече там, където се работи на открито. И предупреждават - дългото излагане на слънце през жегата може да предизвика неразположение даже и при здрави хора, а за тези със сърдечно-съдови заболявания може да е и животозастрашаващо.

Строителните работници, които работят на открито, са сред най-застрашените при високите температури. Найден Иванов реди плочките на един от фонтаните в центъра на Русе. Започнал е по-рано, отколкото обикновено.

"Започваме в 6.00 ч. сутринта до 14.00 ч. и приключваме. До 40 градуса е добре, след това... Ние никога не сме били на климатик и затова го приемаме по-лесно", обясни Найден Иванов – строителен работник.

И в Пловдив служителите от чистотата са с намалено работното време.

"Тъй като се очакват високи температури ще бъдем от 6.00 ч. до 13.30 ч., като осигуряваме междинни почивки на работниците. Те имат осигурени лични предпазни средства, шапки и лятно работно облекло", посочи Атанаска Желязкова – организатор ОП "Чистота".

Пътуващите в градския транспорт обаче не са толкова оптимистично настроени, когато климатикът не работи.

Инспекциите по труда в цялата страна правят проверки дали на работещите на открито, най-вече в строителството и земеделието, са осигурени необходимите условия.

"Места за почивка, които са предпазени от пряко излагане на слънчева светлина. Дали са осигурени течности за пиене и най вече вода за работещите на открито", каза Атанас Чернаев – директор на Областна дирекция "Инспекция по труда" - Пловдив.

Проверка на екипа ни показа, че повечето фирми са осигурили вода и шапки за хората си. Не всички обаче са са променили работното време. Строители коментираха, че сутрин не могат да започнат работа преди 7.00 часа, защото граждани се жалвали от шума.

"Санкциите за този вид нарушения са фиксирани в Кодекса на труда – за нарушения на здравословни и безопасни условия на труда минималната санкция е 1500 лева", заяви Ирена Николаева – директор на Областна дирекция "Инспекция по труда" - Русе.

На много места в страната от утре ще бъдат обособени медицински пунктове, на които ще се раздава вода в горещите часове.

По темата работиха: Венета Николова, Даниела Василева, Златин Бояджиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно високи температури днес - на места ще стигнат 40°
Опасно високи температури днес - на места ще стигнат 40°
Ще бъдат уредени авторските права за музиката на откриването на пилона "Рожен"
Ще бъдат уредени авторските права за музиката на откриването на пилона "Рожен"