НОВИНИ

Инспекцията по труда засилва проверките в морските курорти

инспекцията труда засилва контрола морските курорти
bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 10.08.2021
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

От началото на август дирекциите на "Инспекция по труда" в Бургас, Варна и Добрич засилват контрола в сезонните обекти, за да се гарантира в спазването на трудовото законодателство през летния сезон, съобщават от ведомството.

Инспекторите следят за нарушения като недеклариран труд, неспазване на работното време и заплащането на труда, както и дали непълнолетни лица или граждани на трети страни работят законосъобразно.

Проверява се и осигуряването на здравна безопасност при работа, включително дали са въведени противоепидемични мерки за превенция на разпространението на КОВИД-19.

Само за седмица в рамките на кампанията са извършени 241 проверки с 4200 заети в проверените обекти. 22 са случаите на работа без трудов договор, а едно непълнолетно лице е работило без необходимото разрешение. Двама граждани на трети държави са установени да работят без право на достъп до пазара на труда у нас. Съставени са 46 акта за установяване на административно нарушение.

Ресторантьорството и хотелиерството са сред дейностите, в които Инспекцията по труда осъщестява целогодишно засилен контрол, тъй като са сред най-рисковите браншове по отношение на използване на недеклариран труд.

С цел упражняване на по-ефективен контрол, Инспекцията по труда апелира сигнали да се подават, докато лицата все още полагат труд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гимнастичката Катрин Тасева ще остане в залата, но като треньор
Гимнастичката Катрин Тасева ще остане в залата, но като треньор
В Италия се подготвят за температури над 45 градуса
В Италия се подготвят за температури над 45 градуса