НОВИНИ

Интерпол разби мрежа от сайтове със сексуално насилие над деца, има арестуван българин

убийства измами трафик интерпол издирва българи снимки
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
09:40, 07.08.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

В България е задържан 34-годишен мъж, управлявал онлайн форум, насочващ към съдържание с тежко сексуално насилие над деца, съобщават от МВР. Акцията е на Интерпол и е проведена през последните две години.

Продължила от декември 2021 г. до юли 2023 г., операцията с името Narsil е насочена към финансови механизми, използвани от администратори на уебсайтове за провеждане на онлайн рекламни кампании. В хода на съвместните действия страните членки са работели с базата данни Worst of list на Интерпол (IWOL) и са споделяли разузнавателни данни за откриване на заподозрените и координиране на арестите.

Българските правоохранителни органи, съвместно с прокуратурата, са идентифицирали и задържали 34-годишен, управлявал онлайн форум от 2020 г. Полицията е закрила форума, за който се смята, че е улеснявал достъпа до хиляди файлове, изобразяващи тежко сексуално насилие над деца. След ареста продължават действията за установяване на ползватели на форума.

Базата данни IWOL е създадена през 2010 г. и обхваща уебсайтове за наблюдение, съдържащи екстремни материали с насилие над деца. Централата на Генералния секретариат работи с правоприлагащите органи във всички региони с оглед закриването на тези уебсайтове от националните доставчици на интернет услуги.

"Операция Narsil изпраща силно послание към престъпниците, печелещи пари от подобни уебсайтове, че Интерпол и полицейските сили в 195 страни членки знаят къде са, какво правят и как да ги намерят", заяви генералният секретар на Интерпол Юрген Щок и добави: „Всеки път, когато човек кликне върху тези изображения, той на практика влиза на местопрестъплението. В резултат на идентифицирането и премахването на тези уебсайтове намаляват онлайн материалите със злоупотреба с деца и най-важно - намалява повторната виктимизация на малтретираните“.

От МВР посочват, че операцията Narsil включва разследвания, инициирани от правоприлагащите органи в Австрия, Аржентина, Беларус, България, Германия, Естония, Испания, Италия, Канада, Кипър, Киргизстан, Латвия, Литва, Люксембург, Молдова, Нова Зеландия, Норвегия, Обединеното кралство, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Сингапур, Тайланд, Франция, Холандия, Швейцария.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патрик Бергер ще се включи в "Мача на надеждата" на Стилиян Петров
Патрик Бергер ще се включи в "Мача на надеждата" на Стилиян Петров
Втори успешен опит за овладяване на термоядрения синтез
Втори успешен опит за овладяване на термоядрения синтез