НОВИНИ

Инж. Петър Георгиев пред БНТ: Надявам се баскетболът в Самоков да върви напред

Президентът на Рилски спортист сбъдна мечтата си да донесе титлата от НБЛ в Самоков

Милен Костов
от Милен Костов
14:36, 02.06.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
инж. Петър Георгиев Ангел Джоргов
Снимка: БТА
Слушай новината

Президентът на БК Рилски спортист инж. Петър Георгиев сподели, че спечелената титла от Националната баскетболна лига е негова сбъдната мечта.

В неделя, 2 юни, в зала "Арена Самоков" от клуба представиха титлата пред жителите на града в тържествена церемония.

"Наистина това е нещо велико за Самоков и за мен. Друг спонсор от 32 години в какъвто е да е спорт в България няма. В крайна сметка станахме шампиони. Преди това имаме много купи, да не говорим и за детско-юношеския баскетбол. Това показва, че всичко става с много труд и желание. Не ми е било цел да взема петима чужденци и да станем шампиони за една година. Виждате, че Любомир Киров е от първите деца, които тренираха тук. Искаме да покажем, че всяко нещо трябва да върви по нормален път на развитие. Това е пътят, по който спортът на България трябва да върви. Затова е нужно и държавата да се намеси. С такива последни мохикани като мен, няма да оправим спорта. Хората, които управляват държавата, трябва сериозно да се замислят. Виждате какъв празник е за града", сподели той в интервю за БНТ.

Бизнесменът е сред основните причини самоковският отбор да се радва на успехите си.

"Няма валута, която да замени това, което изпитах днес. Видяхте каква армия от деца има. Не искам да се възхваляваме, но това трябва да е пътят, по който да върви спорта в България. Никога не съм бил грандоман и не съм поставял цели пред момчетата. Много други колеги заявяват още в началото на годината колко купи ще спечелят. Такова нещо при мен няма. Нещата вървят по естествен път. Догодина ще участваме в евротурнирите, но това не може да стане само с един спонсор, какъвто съм аз. Трябва по-голяма масовост, за да се случат тези неща. Надявам се, че тепърва баскетболът в Самоков ще върви напред. В последните мачове залата беше пълна. Това ме кара да продължавам", допълни самоковецът.

Според него новата спортна зала в града ще бъде открита в края на годината.

"Другата ми мечта е новата зала. Правим нещо, което го няма. Надявам се откриването да е преди края на годината. Правим зала с 3 000 места, тренировъчна зала с 500 места за всички видове спорт, два плувни басейна, два хотела, възстановително-рехабилитационен център, спа център… Няма нещо, което да нямаме. Има условия за подготовка на отбори - лятото, когато е 40 градуса, в Самоков повече от 25 не става близо до реката, където е залата. Уникално място е. Меракът умира последен", добави Георгиев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хари Кейн поднови тренировки с Англия преди Евро 2024
Хари Кейн поднови тренировки с Англия преди Евро 2024
Загинал и 8 ранени след срутване на жилищна сграда в Истанбул
Загинал и 8 ранени след срутване на жилищна сграда в Истанбул