НОВИНИ

Иран нанесе първа загуба на САЩ във волейболната Лига на нациите

иран нанесе първа загуба сащ волейболната лига нациите
Снимка: БФ Волейбол, Start-photo.bg
bnt avatar logo
от БНТ
22:40, 23.06.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Иран, който допусна загуба от България с 0:3 гейма във вторник, поднесе голямата изненада в третия ден от турнира от волейболната Лига на нациите в София.

Шампионите от Азиатските игри нанесоха първо поражение на американците в Лигата на нациите, при това с 3:0 (25:18, 29:27, 27:25) гейма.

Амин Есмаилнеджад поведе Иран към успеха с 20 точки, Милад Ебадипур завърши с 15, Амирхосейн Есфандиар реализира 13. Тори Дефалко бе най-резултатен за американците с 13.

Преди този двубой САЩ имаше 5 победи от 5 срещи и бе останал единствен непобеден от 16-те отбора в Лигата. Иран записа своя трети успех от 6 двубоя.

Азиатците шокираха фаворита с много стабилна игра в първия гейм и поведоха. Вторият и третият предложиха сериозен драматизъм. Американците дори помислиха, че ще се борят за обрат от 0:2 до 3:2, след като бе отсъдена точка за тях за 25:23 в третия гейм. След поискано видеоповторение обаче се установи докосване на мрежата, а след това Иран грабна момента и спечели мача с 3:0.

Актуалният шампион във Волейболната лига на нациите Бразилия надви Сърбия с 3:0 (25:18, 26:24, 25:17) в "Арена Армеец".

Треньорът на сърбите Игор Колакович даде почивка на звездите си, което бе използвано от Бруно Резенде, Рикардо Лукарели, Йоанди Леал и компания.

Южноамериканците доминираха изцяло през първия гейм. Във втория Сърбия се мобилизира и дори имаше шанс да вземе частта. Грешки в края обаче пратиха и втория гейм на сметката на Бразилия - 26:24. Нищо изненадващо за сърбите гейм в пореден техен мач да бъде решен след 25-а точка. Преди срещата с бразилците 5 от последните им 8 гейма бяха решавани след 25-а точка. Бразилия пречупи Сърбия в третата част и затвори мача. С най-много точки - по 14, завършиха Рикардо Лукарели от победителите и Никола Мелянац от загубилите.

Световният шампион Полша победи с лекота Канада с 3:0 (25:16, 25:18, 25:16). Това бе втори успех за тима на българска земя след 3:1 над Бразилия и общо пети в турнира. Най-резултатен в мача бе Лукаш Качмарек, завършил с 13 точки за победителите.

В петък от 20 часа България излиза срещу Австралия във втория си двубой от турнира на родна земя.

В първия мач "лъвовете" спечелиха с 3:0 над Иран вдебютния си успех в тазгодишната надпревара.

Селекционерът Николай Желязков и националите вече изказаха своята благодарност към публиката в "Арена Армеец" за горещата подкрепа срещу Иран и призоваха феновете да бъдат отново част от отбора за предстоящите решителни мачове. След сблъсъка с Австралия България ще се изправи срещу САЩ (в събота) и Бразилия (в неделя).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България допусна осма поредна загуба в квалификациите за Световното по футбол за жени
България допусна осма поредна загуба в квалификациите за Световното по футбол за жени
Алекснадър Донски е полуфиналист на двойки на турнир по тенис в Нидерландия
Алекснадър Донски е полуфиналист на двойки на турнир по тенис в Нидерландия