НОВИНИ

Ирландските власти освободиха кораба "Верила"

Плавателният съд беше задържан заради наркотици на борда, двама българи остават в ареста

ирландските власти освободиха кораба верила
bnt avatar logo
от БНТ
13:38, 17.01.2024
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Корабът “Верила”, задържан в Ирландия заради наркотици на борда, е освободен. Това съобщиха от Параходство БМФ, които са собственик на плавателния съд.

След като властите в Ирландия разрешиха отплаването му, той ще напусне пристанище Фойнс по-късно днес. Припомняме, че “Верила” беше задържан на 19 декември, а на борда бяха намерени около 300 килограма кокаин.

Екипажът – 17 българи и един украинец, бяха задържани за разпит. Ирландските власти оставиха в ареста само двама души – вторият механик Камен Петков, на 35 години, и рулевият Никола Пенчев, на 32 години. Те са с повдигнати обвинения за трафик на наркотици, първото заседание беше на 9 януари, властите в Ирландия не дадоха подробности за него. В първите дни на януари останалите моряци от екипажа се завърнаха в България.

Корабът ще отплава днес с новия екипаж, който ги замени. В писмо на изпълнителния директор на БМФ капитан Александър Калчев благодари на ирландските разследващите органи за бързите и резултатни действия по установяване на виновните лица. От Параходството заявяват, че продължат да съдействат на разследването, за да може извършителите да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

Фирмата ще предприеме и паралелни съдебни действия срещу всички, за които се установи и докаже съпричастност към това тежко престъпление, се казва още в изявлението.

Автор: Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облачността ще продължи да се увеличава през деня
Облачността ще продължи да се увеличава през деня
Олимпийският шампион Франция записа трудна победа над тима на Германия на европейското първенство по хандбал
Олимпийският шампион Франция записа трудна победа над тима на Германия на европейското първенство по хандбал