НОВИНИ

Исканията на протестиращите фермери не са обективни, смята зам.-министърът на земеделието Деян Стратев

От бранша се заканиха за пълна блокада от понеделник, ако не се разберат с правителството

Варсен Такворян
от Варсен Такворян
08:25, 06.02.2024
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

"Исканията на протестиращите фермери не са обективни", заяви в студиото на "Денят започва" зам.-министърът на земеделието и храните Деян Стратев. Tой посочи, че проблемите в сектора не са от днес, а от десетилетия назад във времето.

"Част от претенциите са да получат в пълен размер "украинската помощ". Това в момента няма как да стане, защото миналата година те са я получили за цяла година, а сега ние имаме законодателна рамка само за 6 месеца. Ние нямаме право да разплащаме "украинска помощ" след 30 юни", посочи зам.-министърът на земеделието и храните.

Деян Стратев отбеляза, че първи с тях се свързват от БАК.

"Част от земеделските производители казаха, че са обидени за това, че не сме ги потърсили и тях. Но ние направихме всъщност срещата с БАК, защото те ни потърсиха. След това дойде и финансовата претенция на асоциацията на зърнопроизводителите. Така се акумулира една голяма сума около 700-800 милиона, която ние в момента няма откъде да извадим", категоричен беше заместник-министърът.

Зам.министърът на земеделието и храните обясни, че "чрез преструктуриране на бюджета на министерството на земеделието можем да осигурим в момента 150 милиона лева и те го знаят, които могат да отидат към направлението за "украинска помощ".

"Сумата наистина трябва да бъде редуцирана. Това е наистина обективният показател, с който ние трябва да се съобразим. Затова ние преструктурирахме нашите разходи за 150 млн., които ще отидат за сектора с изключение на зърнопроизводството".

Деян Стратев се позова на данните на НСИ, според които печалбите в сектора от 2018 г. се увеличава.

"Така ние стигнахме до консенсус, че трябва да им поискаме данъчните декларации, за да видим в действителност имат ли загуби", посочи той.

По отношение на исканите законодателни мерки, Деян Стратев каза, че тези "искания" вече са заложени в законодателната програма.

В "Денят започва" Костадин Костадинов - председател на Българска аграрна камара в "Денят започва", заяви от името на бранша за пълна готовност за тотална блокада на страната, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

"Готови сме за пълно блокиране на страната от понеделник идната седмица", посочи Костадинов.

"Протестните действия днес ще започнат в 10.00 часа в цялата страна на 85 точки в момента. Като очакваме да се увеличат", каза Костадин Костадинов - председател на Българска аграрна камара в "Денят започва".

По думите му през първия ден на протеста блокирането ще бъде 2 часа, втория ден за 3 часа и така до края на седмицата. Ако исканията им не бъдат изпълнени, от бранша са готови за "пълно блокиране" на страната от понеделник следващата седмица.

"В така предложената методика на изчисляването на загубите няма икономическа логика. Това нещо е несъвместимо", посочи председателят на БАК.

Костадин Костадинов се надява "да дойде трезвият разум при управляващите и да обсъдим точно тези неща, които ни интересуват по какъв начин могат да се случат".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екипите във Формула 1 приеха промените за спринтовите уикенди през новия сезон
Екипите във Формула 1 приеха промените за спринтовите уикенди през новия сезон
Павлин Иванов започна като титуляр при загуба на Сибиу в Румъния след продължение
Павлин Иванов започна като титуляр при загуба на Сибиу в Румъния след продължение