НОВИНИ

Искрен Веселинов: Парламентът да заседава на сесии по 2-3 пъти годишно

искрен веселинов вмро предложи срокът извънредното положение края април
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:13, 28.07.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът да заседава на сесии по 2-3 пъти годишно и депутатите да получават заплати само за това време. Така народните представители ще практикуват основната си професия и ще бъде облекчен държавният бюджет. Тази позиция изрази в личния си Фейсбук профил зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов, като подчертава изрично, че това е негово лично мнение, изграждано години наред.

Така ще изчезне явлението „професионален политик", а депутатите ще могат в останалото време да упражняват професиите си, като на заплата от бюджета ще разчитат единствено за времето, в което са ангажирани. Ще паднат рязко и разходите за командировки, сътрудници и т.н., мотивира се още Веселинов.

Повод за реакцията му е предложението на председателя на 46-ото Народно събрание Ива Митева редовните заседания на парламента да се разредят и да не са всяка седмица. Нейният мотив е "да се подобри законодателната дейност, като се засили работата на ресорните комисии по готвените законопроекти".

Председателят на НС Ива Митева с идея депутатите да не заседават всяка седмица

"Не се и съмнявам, че ще получи сериозна подкрепа сред депутатите, които от години си мечтаят за подобен работен режим. Седмица за заседания със свободни следобеди и седмица за комисии, в която ще си ангажиран формално само един ден", посочва още Веселинов.

Той посочва, че като страничен ефект ще намалеят депутатите, които стоейки в София "уплътняват" времето си, лобирайки пред различни ведомства за проекти, не винаги в публична полза. Тоест ще се подобри корупционната среда.

Това е пълният текст на позицията на Искрен Веселинов:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Командирът на италианските ВМС е на посещение във Варна
Командирът на италианските ВМС е на посещение във Варна
Наводнения и свлачища се образуваха в Италия след порои
Наводнения и свлачища се образуваха в Италия след порои