НОВИНИ

Председателят на НС Ива Митева с идея депутатите да не заседават всяка седмица

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:50, 26.07.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нови правила за работа на Народното събрание обсъждат депутатите. Сред идеите е парламентът да не заседава всяка седмица. Така народните представители ще имат повече време да работят по законопроектите в парламентарните комисии, обясни председателят на Народното събрание Ива Митева.

Идеята Народното събрание да не заседава всяка седмица е на председателя му Ива Митева.

"Смятам, че това е по-разумно от това законодателстване в момента. Знаете на крак всеки ден и това редуване на комисия със зала ежедневно според мен не е добрият подход", заяви Ива Митева, председател на Народното събрание.

Митева смята, че подобно на други европейски държави и у нас парламентът може да заседава по една или две седмици в месеца. А през останалото време депутатите да работят в комисиите.

"В комисиите няма да има спадащ кворум. Тоест народният представител трябва да присъства лично, лично да гласува. Тези 2 дни, които има комисии - ако народен представител е в 2 комисии малко ще му е трудно да ги съвместява", допълни Ива Митева.

"Ние смятаме, че засега може би още не сме стигнали до етапа, в който да променим това", коментира Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!"

"Работата на комисиите трябва да се увеличи и вторникът също да включва заседания на комисиите", допълни Надежда Йорданова от "Демократична България".

Дебатите по темата предстоят, стана ясно от думите на Митева. Новият парламент ще засили контрола над министрите.

"Актуалните въпроси да не могат да ги отлагат. Те затова са актуални, за да може веднага да дойде министърът и веднага да отговори на народния представител", заяви Ива Митева.

Депутатите спориха дали да отпадне правото им да се изказват по начина на водене на пленарни заседания.

"Тази процедура никога не се използва по същество. Това е процедурата, която е повод за най-много парламентарни скандали", каза Йордан Цонев от ДПС.

"Да променим времето, да го намалим, но нека да стане като възможност", каза Анна Александрова от ГЕРБ-СДС.

Депутатите ще имат по една вместо две минути за процедурата. Председателят ще има 60 секунди да им отговори. В новия парламент ще има общо 20 комисии. Ще бъдат създадени и подкомисии за зелена политика, разходването на евросредствата и контрол на специалните разузнавателни средства. Обсъждането на новите правила за работа на Народното събрание ще продължи и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любо Ганев се срещна с волейболистите, рожден ден подслади тренировката
Любо Ганев се срещна с волейболистите, рожден ден подслади тренировката
Представляващият ВСС призова за конструктивни отношения между отделните власти
Представляващият ВСС призова за конструктивни отношения между отделните власти