НОВИНИ

Социалните партньори постигнаха съгласие по актуализацията на бюджета

Александър Марков
от Александър Марков
18:10, 26.07.2021 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Актуализацията предвижда увеличение на пенсиите средно с 12,5% от 1 октомври. Също така се предвижда социална добавка за 413 000 пенсионери, чиито доходи са под линията на бедност. Промените в макрорамката за тази година са консервативни и подготвят страната за евентуална нова вълна на коронавируса, обясни финансовият министър Асен Василев.

Работодателите, синдикатите и кабинетът постигнаха съгласие на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество: бюджетът за 2021 г. на НОИ и ДОО трябва да бъдат актуализирани.

Актуализацията включва: повишаване на пенсиите в страната средно с 12,5% от 1 октомври. Така минималната от 300 трябва да стане 340 лв., а максималната - от 1440 - 1500 лв.

413 000 пенсионери, чиито доходи са под линията на бедност от 369 лв., трябва да получат допълнителни социални доплащания.

Актуализацията и увеличаването на разходната част в макрорамката, според финансовия министър Асен Василев, е възможна заради очакваната повишена събираемост от данъци и други приходи в размер на 2 млрд. лв. Увеличените разходи са за 1,8 млрд.

Всички предложения получиха принципна подкрепа и от работодателите, и от синдикатите.

Освен минималната и максималната, социалната пенсия също ще се повиши от 148 на 170 лева. Синдикатите одобриха преизчислението на пенсиите на база увеличение коефициента за тежест на всяка година осигурителен стаж от 1,2 на 1,35. И отхвърлиха предложенията на БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" за индексация на база осигурителния доход от 2018 и 2019 г.

"По-важното е да запазим принципа, защото той се поставя под съмнение в Парламента, да не вървим към едно безпринципно преизчисление на базата на някакъв си доход осигурителен, който ще разруши пенсионния модел, ще демотивира хората да правят вноски и оттук нататък нищо не може да го върне обратно", коментира Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Иначе ревизията на бюджета, който служебното правителство предлага, е с цел България да посрещне нова тежка ковид вълна и евентуално избори две в едно наесен.

"Идеята на тази актуализация е Парламентът да прецени и, идвайки едно ново правителство, да има финансовия ресурс да се справи с потенциална тежка вълна на ковид до края на годината, без да трябва да се предприемат някакви спешни или извънредни мерки що се отнася до финансите на държавата", заяви Асен Василев, министър на финансите.

Очаква се ръст на БВП от 4,1% и свиване на дефицита с 0,5%.

"Стимулиращо за икономиката и за бизнеса е това, че летните месеци дадоха възможност на бизнеса да работи нормално, на пълни обороти и съответно работата, която е свършена от страна на приходните агенции", заяви Гълъб Донев, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

Бизнесът приветства подхода по-високите разходи да се покрият с повишени приходи, а не чрез заеми на международните пазари.

"Героят на днешния ден е българският бизнес, българският предприемач, защото той успя да осигури в това тежко, постковидно време този 1,8 млрд., който любезно данъчната администрация събра", заяви Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара.

Разходите в проекта за актуализация са с акцент: социална политика, подкрепа за бизнеса, здравеопазване и бедствия и аварии.

На заседанието финансовият министър изрази резерви към бюджета на НЗОК. Поводът - неяснота откъде да бъдат осигурени 14 млн. лв. за лекарите, които поставят ваксините срещу коронавируса. В крайна сметка на извънредно заседание Надзорният съвет реши за осигурените лица парите да бъдат дадени от касата, а за неосигурените - чрез трансфер от здравното министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат Васил Капланов на свобода срещу парична гаранция
Пускат Васил Капланов на свобода срещу парична гаранция
Тежка катастрофа взе жертви и затвори пътя София-Варна
Тежка катастрофа взе жертви и затвори пътя София-Варна