НОВИНИ

Румен Радев разговаря с австрийския президент на среща в Залцбург

bnt avatar logo
от БНТ
17:07, 26.07.2021
Чете се за: 04:50 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Румен Радев, който е на посещение в Австрия, се срещна в Залцбург с президента на страната Александер Ван дер Белен.

България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но не може да допусне нарушаване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, заяви българският държавен глава пред австрийския си колега.

Президентът заяви, че по време на Словенското председателство на Съвета на ЕС страната ни е готова да работи по постигането на напредък по чувствителните теми и на приемливи и за двете държави решения. Радев и Ван дер Белен са обсъдили още и засилване на способността на Европейския съюз за икономическото възстановяване от пандемията, укрепването на механизмите на съюза при реакции в кризи.

Според българския президент трябва да се подобри устойчивостта на националните здравни системи и да се улесни функционирането им в рамките на ЕС и между отделните държави.

Двустранните отношения между България и Австрия са на отлично ниво с интензивен политически диалог, включително в рамките на конструктивното сътрудничество по теми от европейския и международен дневен ред. Тази позиция заявиха държавният глава Румен Радев и федералният президент на Австрия Александер Ван дер Белен, които проведоха среща днес в Залцбург. Българският президент е на работно посещение там по покана на австрийския си колега.

Румен Радев и Десислава Радева бяха посрещнати от Александер Ван дер Белен и съпругата му Дорис Шмидбауер с официална церемония в резиденцията „Залцбург“ в историческия център на града. Двамата президенти проведоха разговор на четири очи и работна среща.

Румен Радев изтъкна, че Австрия е водещ търговски партньор и инвеститор в страната. През 2020 г. стокообменът между двете страни възлиза на 1.358 млрд. евро, а австрийските инвестиции у нас са в размер на 319.2 млн. евро. България насърчава интереса на австрийските компании към нови инвестиции или разширяване на тяхното присъствие в приоритетни области като медицински и лабораторни доставки, биоземеделие, инфраструктурни проекти, машиностроене, електроника, заяви държавният глава. Румен Радев открои и значението на задълбочаването на преките контакти между български и австрийски институции в областта на висшето образование, науката, културата и иновациите.

Сред темите на разговора беше и политиката на ЕС за разширяване към Западните Балкани. На срещата беше подчертано, че европейската интеграция на държавите от региона е в интерес на стабилността и икономическото развитие на Европа. Президентът Радев отбеляза, че България принципно и последователно подкрепя европейската перспектива на региона, която обаче не бива да се ограничава само до формални етапи в процеса на присъединяване и не може да накърнява интересите на държавите членки на Съюза, както и неговите ценности.

Във връзка с постигането на напредък в европейската интеграция на Република Северна Македония българският държавен глава заяви, че страната ни очаква ясна политическа воля от югозападната ни съседка за прилагане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави, подписан през 2017 г.

„Въпреки че в Скопие твърдят, че покриват критериите за присъединяване, все още ставаме свидетели на системно нарушение на правата на гражданите на РСМ с български произход и тяхната дискриминация, все още съществува език на омразата към България в учебниците и в публичното пространство. Напредъкът и решаването на тези въпроси зависят изключително от политиките на РСМ, с която България многократно е изразявала готовност да води конструктивен и открит диалог. Това е начинът да се създаде климат на доверие и да се постигнат конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в ЕС“, заяви Румен Радев.

Двамата президенти обсъдиха реформата в областта на убежището и необходимостта от ясен план на ЕС с насоки в случай на бързо нарастване на миграционните потоци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем двойки близнаци ще се състезават в Токио
Седем двойки близнаци ще се състезават в Токио
"Има такъв народ" провежда експертни консултации с ДБ и ИБГНИ
"Има такъв народ" провежда експертни консултации с ДБ и ИБГНИ