НОВИНИ

Обявиха извънредно положение в Сардиния заради горски пожари

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:50, 26.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Извънредно положение заради горски пожари е обявено на остров Сардиния. Италия получава помощ за борба със стихията от други европейски страни.

Четири самолета от Франция и Гърция се включиха в борбата с огъня на остров Сардиния, където от снощи е обявено извънредно положение. Изгорели са 20 хиляди хектара гори в провинция Ористано. Около 1500 души нямат достъп до домовете си, изгорели са домашни животни. Спешно са били евакуирани около 400 души.

Допълнителните самолети са изпратени от Евросъюза по искане на италианското правителство. Така в гасенето участват общо 11 самолета и поне 13 хеликоптера.

Пожарите започнаха в събота с нахлуването на горещи въздушни маси от Африка, повишили температурите до 40 градуса по Целзий. Суха растителност е пламнала и край старинното градче Ериче на остров Сицилия.

1600 хектара горски масиви са погълнати от огъня и в испанската автономна област Каталуния. Превантивно са евакуирани 168 души от изолирани ферми. Срещу огнената стихия са мобилизирани 400 огнеборци и 18 хеликоптера. Пламъците са се разпространили изненадващо бързо, но аварийните екипи и властите отчитат, че обстановката днес е стабилизирана на 90 процента.

"От вчера всички сме много изнервени. Усетихме се безпомощни. Гледахме как пламъците идват все по-близо без да можем да направим нищо", споделя местна жителка.

Тази година горските пожари в Испания са унищожили общо 35 хиляди хектара, което е значително по-малко от 2012-та. Тогава изгоряха 138 хиляди хектара гори - най-много за десетгодишен период.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения във Великобритания и Белгия
Наводнения във Великобритания и Белгия
Адам Пийти защити олимпийската си титла на 100 м бруст
Адам Пийти защити олимпийската си титла на 100 м бруст