НОВИНИ

Все още тлее пожарът на сметището край Дупница

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 26.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пожарът на сметището край Дупница отново се разгоря. Огънят пламна в петък и въпреки, че беше потушен, сметището продължава да тлее и до този момент.

Гъсти облаци дим продължават да обгръщат района. Заради посоката на вятъра димът се движи най-често към с. Джерман. Най-вероятната причина за пожара е самозапалване.

"В резултат на гниенето на битовите отпадъци се получава сметищен газ. Когато не се уплътнява добре отпадъка, се получават едни язви, в които се събира този газ и високата температура може във всеки един момент да предизвика запалване, да предизвика пожар", обясни Ели Подгорска, директор на Дирекция "Околна среда и транспорт " - Дупница.

15 пожара възникнаха вчера на територията на област Благоевград, като два от тях причиниха по-големи щети.

Единият от тях бе в Кресна, където напълно изгоря склад за фураж и зеленчуци. Огнената стихия е обхванала около 500 квадратни метра в района на железопътната гара. Пожарникари са се борили с пламъците над 5 часа, за да спасят втория склад, където са се съхранявали различни торове, строителни материали и амониева селитра. По първоначална информация пожарът е тръгнал от електрическо табло.

Другият голям пожар бе край с. Бучино, където изгоряха около 80 декара житни посеви, трактор и един автомобил. Огънят е потушен още снощи, но тепърва предстои да бъде изяснена точната площ на изгорелите земи и щети. Ще бъде направен подробен оглед на мястото, за да се уточнят причините за пожара.

Пожарът край село Бучино е овладян

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиана Раева: Много любов и топлина получаваме в Япония
Илиана Раева: Много любов и топлина получаваме в Япония
Страхотен Лука Дончич заби 48 точки при победа на Словения
Страхотен Лука Дончич заби 48 точки при победа на Словения