НОВИНИ

Асен Василев против предложения от НЗОК проектобюджет на Касата

Александър Марков
от Александър Марков
12:10, 26.07.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проекта за актуализация на бюджета, предложена от служебното правителство.

Социалните партньори постигнаха съгласие по предложенията за промени в бюджета на НСИ и макрорамката за 2021, но този на НЗОК предизвика острото несъгласие на финансовия министър Асен Василев по въпроса дали едни 14 млн. лв., предвидени за ваксинация на гражданите срещу COVID-19, да бъдат част от бюджета на Касата или да останат извън него.

В 15.00 часа се очаква ново заседание на Надзорния съвет на Касата.

Тристранката подкрепи актуализацията на бюджета, с малки забележки за НЗОК

Какво предвиждат промените в бюджета до този момент: увеличение на пенсиите с 12,5% от 1 октомври, минимална пенсия от 340 лв. и добавки за пенсионери с доходи под линията на бедност.

"Искам да благодаря на всички ви за разбирането по отношение на наложилия се спешен порядък за свикване на днешното заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество. Предстои да разгледаме проектите на закони за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021, ЗБДОО за 2021 и ЗБНЗОК за 2021. В петък, на 23 юли, проектозаконите бяха обсъдени на заседание на постоянните комисии към НСТС, съответно комисията по бюджетна политика и комисията по осигурителни отношения, като единодушна подкрепа не беше постигната на тези заседания на комисиите", каза Гълъб Донев, служебен министър на труда и социалната политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиана Раева: Много любов и топлина получаваме в Япония
Илиана Раева: Много любов и топлина получаваме в Япония
Страхотен Лука Дончич заби 48 точки при победа на Словения
Страхотен Лука Дончич заби 48 точки при победа на Словения