НОВИНИ

"Има такъв народ" провежда експертни консултации с ДБ и ИБГНИ

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
16:32, 26.07.2021
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Има такъв народ" провежда експертни срещи с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". С "Демократична България" срещата е на тема правосъдие, а с "Изправи се БГ! Ние идваме!" разговарят и на тема социална политика.

От "Има такъв народ" все още не са обявили имена на бъдещи министри, но обещаха, че ще са готови с кабинет до края на седмицата.

В началото на срещата Радостин Василев от формацията на Слави Трифонов каза, че смята, че до края на седмицата ще са готови с кабинет. Разговорите са били чисто експертни, заявиха и от двете партии, поканени от бъдещия мандатоносител. За политика и личности в кабинет на "Има такъв народ" не са говорили.

"Единствено политиките споделяме на партиите в Народното събрание и който реши подкрепя, който не реши не подкрепя. Така е най-справедливо. Тука не говорим за коалиции, нито говорим за някакъв порцион, раздаване на постове или преговори за политически позиции", заяви Радостин Василев от "Има такъв народ".

Президентът проведе консултации с партиите преди да връчи първия управленски мандат (ОБЗОР)

От "Демократична България" са обсъдили и прекратяването на мандата на ВСС и смятат, че трябва се използва конституционна процедура. Обърнали са внимание на вече внесения от тях Закон за съдебната власт и настояват за конституционни промени, за които инициират диалог с всички партии в Народното събрание.

"Промените, които вече сме внесли в Закона за съдебната власт, за закриване на Спецправосъдието, за някои реформи в процедурата за вземане на решения във Висшия съдебен съвет, считаме, че по отношение на тях ще получим подкрепа и до голяма степен ще работим в една и съща посока с "Има такъв народ", но големият въпрос, който стои на дневен ред, за това дали събранието ще може в този мандат да приеме конституционни промени, което е наша цел като "Демократична България", предстои да се водят допълнителни разговори", каза Атанас Славов от "Демократична България"

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" са скептични за конституционни реформи. Искат веднага отстраняване на главния прокурор. В областта на социалната политика настояват за преизчисление на пенсиите от 1 октомври, а не от следващата година, както и увеличаването на средства за хора с увреждания и увеличаване на помощта за раждане на дете.

"Има само една форма на Гешев и тя е Гешев изчезва от прокуратурата. Реформата в Конституцията аз лично бих я сложил на последно място по две причини. Очевидната - нямаме гласове или бихме ги събрали почти невъзможно. И най-вече, ако ще правим реформа, върви се стъпка по стъпка. В смисъл да се качим директно на покрива на небостъргача е интересна идея, може би работеща, но не и сега", коментира Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Вчера приключи първият кръг от разговори на ИТН за съставяне на кабинет

"Ще настояваме да има пари в бюджета за хората с увреждания и за тези, които живеят с доход под линията на бедност, не само хората над 65-годишна възраст, но и тези с пенсии за инвалидност. Т. е. наистина защитата да бъде за всички уязвими лица. Внесли сме предложения за семействата с деца, които също са абсолютно във възможностите на бюджета да бъдат отпуснати от 1 октомври. Става дума за 2,3, 4 хиляди лева за първо, второ и трети дете, 10 000 лв подкрепа за семейство при второ и трето дете в случаите, в които поне единият родител се е осигурявал и майчинството, което да стане 60% от работната заплата", каза Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

От БСП заявиха, че ще настояват по време на експертните разговори за подкрепата на кабинета на "Има такъв народ" да бъдат преизчислени пенсиите с дата 1 октомври. Според левицата предизборните им програми се припокриват много, но очакват да видят кой ще изпълни предизборните си обещания. Това каза Георги Гьоков от БСП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев разговаря с австрийския президент на среща в Залцбург
Румен Радев разговаря с австрийския президент на среща в Залцбург
Метеор освети небето над Норвегия
Метеор освети небето над Норвегия