НОВИНИ

Приключи първият кръг от разговори на ИТН за съставяне на кабинет

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:01, 25.07.2021
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ДПС няма да даде безусловна подкрепа на кабинет на партията на Слави Трифонов, а и "Има такъв народ" не са търсили тяхната подкрепа. Това стана ясно след срещата на двете формации днес. С тази среща първият кръг от разговори на "Има такъв народ" с партиите от 46-ия парламент, които не включват ГЕРБ, приключи.

Кратки изявления и без право на въпроси след близо час среща между "Има такъв народ" и ДПС. От двете формации декларираха - "Има такъв народ", че не са искали подкрепата на ДПС, а Движението, че не са искали министри, но с уточнението, че персоналният състав на кабинета е важен за тях.

С размяна на пожелания за конструктивност в диалога започна срещата между "Има такъв народ" и ДПС на фона на очертаната от "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" разделителна линия и отказ да подкрепят правителство, ако се усеща дългата ръка на ДПС.

"Провеждаме тези срещи с чувство за отговорност за това, което ни предстои, за решенията, които трябва да вземем, и бихме искали да ви представим нашите приоритети, нашите идеи за управление в страната, и бихме искали да чуем вие какво мислите за всичко това", каза зам.-председателят на ПГ на "Има такъв народ" Виктория Василева.

"Възстановяването на нормалността в политиката, което на нас ни е тема от последните 10-12 години, минава през диалог на политическите партии, през диалог на институциите и т.н. Така, че нашата оценка е, че 46-ото Народно събрание засега има една добра основа за диалог", смята Мустафа Карадайъ.

Повечето от идеите им съвпадат - това са установили по време на срещата. От ДПС обаче поставили условие.

"Безусловна подкрепа няма. Едно неотменимо условие посочихме и това е възстановяване на нормалността в политиката и демокрацията, което за нас означава: Народното събрание да заеме мястото си според Конституцията на Република България, и държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и срещу бизнеса, а напротив: държавният апарат да функционира съгласно Конституцията и законите на страната в услуга на хората и за създаване на добра бизнес среда", заяви Карадайъ.

ДПС се разграничиха и от подкрепа на кабинет с личности, които не биха приели.

"Персоналният състав на кабинета също за нас е от значение, като категорично заявихме, че ние няма да предлагаме, не държим и не искаме да предлагаме министри, но персоналният състав също е от значение", допълни Карадайъ.

Мустафа Карадайъ след разговорите с ИТН: Повечето от идеите ни съвпадат

ДПС и "Има такъв народ" направиха изявления поотделно, както вчера това се случи след разговорите с БСП.

"Казаха, че персоните и личностите в евентуалния кабинет са важни. Ние уточнихме, че това е наша отговорност и няма да взимаме съвети от никой, нито ще позволим на някой да ни казва кои да са хората. Така, че тук бяхме пределно ясни. Те след това, когато бъде представен кабинет, ако се стигне дотам, като партия ще преценят харесват ли ни, или не, ще гласуват ли, или не. Но пак повтарям, подкрепа от тях не сме търсили, нито те са си предлагали хора. Нито ако ни бяха предложили, ние щяхме да ги приемем", категоричен беше Тошко Йорданов.

След срещата не стана ясно дали ще имат още работни срещи, или ДПС ще очакват да видят състава на кабинета, за да решат дали да го подкрепят.

След като от петък до днес на разговорите се обсъждаше подкрепа за политики, от утре се очаква да започнат срещите между експерти от различните партии, за да бъдат сближени позициите по конкретни теми. В разговорите не участват само от ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пленум на БСП за съставяне на кабинет и протести на "Позитано 20" (Обзор)
Пленум на БСП за съставяне на кабинет и протести на "Позитано 20" (Обзор)
Демонстранти хвърляха "Молотов" в Атина, хиляди протестираха и в Италия
Демонстранти хвърляха "Молотов" в Атина, хиляди протестираха и в Италия