НОВИНИ

Диалогът между партиите продължава: Ще намерят ли допирателна за правителство?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:00, 24.07.2021
Чете се за: 06:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Партия "Има такъв народ" продължава разговорите за подкрепа на нов кабинет. На среща с "Изправи се БГ! Ние идваме!" стана ясно, че са близки по много от важните за страната теми. При срещата с БСП се разбра, че имат и съществени сходства , но и различия. Разговорите се водят без договорки за имена и постове. Не са поканени само от формацията на Бойко Борисов.

От "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" имат единомислие по много от темите, приоритетни за България. Още обаче при първата среща ИБГНИ предупредиха "Има такъв народ", че няма да подкрепят правителство, ако върху него има влияние на ДПС.

След като вчера се видяха с "Демократична България", днес на масата на преговорите първи седнаха от "Изправи се БГ! Ние идваме!". И те, както и "Демократична България" не желаят подкрепата на ДПС за кабинета.

"Очакването е наистина кабинетът да бъде излъчен от първата политическа сила, да получи подкрепа на първо място от "Демократична България" и от нас, а в него по никакъв начин да няма влияние на ДПС и ГЕРБ, ние сме срещу дългата ръка на ДПС и срещу дългата ръка на ГЕРБ, които имат своите механизми за влияние. Затова ще сме категорични, тъй като хората не искат ГЕРБ и ДПС да продължат да участват в управлението", заяви Мая Манолова.

"Малко ми е странно да казваш последната част от речта си, при положение, че никой от нас тук не желае нито ГЕРБ, нито ДПС да участват по някакъв начин в кабинета, нито късите им ръце, нито дългите им ръце. Тук това е... как да кажа - оттам се тръгва, след това се водят диалози за всичко останало. Това е нещо, от което няма мърдане", коментира Тошко Йорданов.

Мая Манолова след разговорите с ИТН: Правителство ще има

След срещата потвърдиха условието си и допуснаха вариант, в който ДПС и ГЕРБ гласуват за кабинета в последния момент.

"Това е една от възможните хипотези. Това е възможна хипотеза, БСП може да решат да не подкрепят правителството и тогава то ще виси на ДПС. Какво правим, ако ГЕРБ реши да подкрепи правителството - това е възможна хипотеза, защо не? Всъщност ГЕРБ е голямото зло и всъщност те ако утре решат да направят мръсно на всички...", смята Николай Хаджигенов.

"Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Има такъв народ" смятат, че ги обединява участието им в протестите миналата година и заради това смятат, че могат да работят заедно.

"Случи се това, което общо взето всички очаквахме, ние нямаме разминавания в основната си цел - разграждането на тоя отвратителен гербаджисйки модел, който души държавата. Имаме еднакви виждания за съдебната реформа, за социалната политика, имаме разминавания, разбира се, в детайлите, защото сме различни политически формации, но посоката е една и съща", каза Тошко Йорданов.

"За нас е важно, че получихме пълна подкрепа от ИТН за приоритетите, зад които стоим, като започнем със социалните - повишаване на доходите на българските граждани, преизчисляване на пенсиите, което да се случи в най-скоро време. Ние сложихме една дата 1 октомври, т.е. пенсионерите да не чакат до 1 януари преизчисляването на пенсиите. Също така подкрепа за семействата с деца, тъй като демографската криза е един от най-сериозните проблеми - ние вече сме внесли такъв законопроект за подкрепа на семействата и на децата", допълни Мая Манолова.

БСП след срещата с ИТН: Разговорите продължават

Преизчисляването на пенсиите се оказаха основен приоритет и за БСП.

След повече от час среща "Има такъв народ" и БСП смятат, че има много теми, по които могат да бъда единодушни, но и различия. Според БСП важното е, че началото на разговорите са сложени, но в крайна сметка ще решат дали ще подкрепят правителство на "Има такъв народ" след Националния съвет на партията.

Сходствата между партията на Слави Трифонов и БСП са в закриването на Специализираните съд и прокуратура, в контрола върху главния прокурор и нов закон за Антикорупционната комисия.

"Повече общи и по-малко различия. Оставаме на позицията си против приватизацията на ББР, против концесиите, имаме някои различия по преизчисляването на пенсиите и по-точно кога да стане. Ние настояваме това да стане бързо, сега с актуализация на бюджета още тази година, за да помогнем на възрастните хора веднага. Представата на колегите е, че това трябва да стане догодина с новия бюджет", обясни Корнелия Нинова.

От "Има такъв народ" са предложили на БСП, както и на другите партии да сближават позиции в работни групи.

"Те са твърде социална партия, ние сме по-практично настроени. Не знам дали му викате дясна или лява. Е, сега ако тръгна да търся различия, които не бяха търсени тук, има неща, по които може и да не може да се стиковаме", допълни Тошко Йорданов.

От БСП и партията на Слави Трифонов направиха изявления поотделно след срещата. И на трите проведени досега разговори не са обсъждани конкретни имена за министри, нито за министър-председател.

Разговорите на "Има такъв народ" с парламентарно представените групи продължават и утре, този път с Движението за права и свободи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Човешка небрежност е причинила пожара в Сакар
Човешка небрежност е причинила пожара в Сакар
Напук на Орбан хиляди унгарци се включиха в гей парад в Будапеща
Напук на Орбан хиляди унгарци се включиха в гей парад в Будапеща