Жители на село Червен блокираха пътя Асеновград-Кърджали заради безводие

от БНТ
14:20, 24.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Протест заради безводие. Жители на асеновградското село Червен за кратко блокираха пътя Асеновград-Кърджали. Протестиращите пресичаха пешеходната пътека, с което затрудниха движението. Причина за недоволството е режим на водата през лятото, който продължава от години.

Водата в Червен се пуска само в делничните дни за няколко часа сутрин и вечер.

"Това е първата събота, когато имаме вода, обикновено събота и неделя вода няма. Ето тук ми стои бидон, за да можем да го напълним и да си измием барем ръцете и лицето", сподели Елена Атанасова.

Хората в Червен се заканиха да блокират главния път всяка седмица, докато проблемът не се реши.

"Ние не знаем кога да пуснем пералня, не знаем като влезем в банята, дали ще можем да се изкъпем", коментира протестираща.

"С моята баба сме дежурни на бойлера да не гръмне, защото не знаем кога ще има вода, кога няма да има", каза друг протестиращ.

От ВиК-Пловдив заявиха, че има подписан договор за изграждането на нов водоизточник. Първо обаче общината трябва да отчужди пет имота, което ще отнеме месеци.

"Повечето разговори със собствениците на терени вече са проведени. И се очертава санитарно-охранителните зони около водоизточник. Нашето задължение ще бъде да изградим трасето, което е от тази зона до водоема на село Червен ", заяви инж. Антон Гълъбов от ВиК-Пловдив.

Според специалистите от ВиК-Червен ще има нормално водоподаване най-рано следващата година.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Косово спечели второ олимпийско злато в историята си
Косово спечели второ олимпийско злато в историята си
Слънчево време ни очаква до края на деня
Слънчево време ни очаква до края на деня