НОВИНИ

ИТН и "Демократична България" след преговорите: Конструктивен диалог, без персонални въпроси и имена

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
16:40, 23.07.2021 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Най-голямата парламентарна партия "Има такъв народ" започна преговори и консултации за сформиране на правителство. Първата им среща с "Демократична България" се проведе в сградата на парламента.

Вижте повече подробности за срещата в репортажа на Десислава Маркова.

Проведохме конструктивни разговори. Това заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ". По думите му, от тук нататък следват разговори на експертите.

Наясно сме, че прокуратурата в този вид не може да бъде, наясно сме, че трябва да се премахне специализирания съд и прокуратура. Наясно сме, че има и предизвикателства пред страната ни, свързани и с Плана за възстановяване и развитие, така че основните ни посоки са едни същи. Разбрахме се експертите ни да имат вече конкретни срещи за изчистване на детайлите, тъй като не сме разбирачи по всичко, обясни Тошко Йорданов.

Ние провеждаме разговори с политически партии, излагаме нашите виждания и по някои от тях, както установихме, имаме подкрепа, допълни Йорданов.

Той подчерта, че са важни политиките, министрите са изпълнителите.

За нас беше важно да установим, че сме си поставили едни и същи политически цели - смяна на Гешев, дълбоки реформи в правосъдието, премахване на органите - бухалки, така че гледаме в една и съща посока по отношение на програмите, заяви Христо Иванов.

Мандатоносителят е започнал цикъл от консултации и ние сме първите. Като мине през всички останали политически сили, ще видим каква картина се е оформила, допълни Иванов.

Ако има правителство, за което ние даваме подкрепа, имаме то да се отдалечи максимално от ДПС, как това ще се случи, е въпрос към мандатоносителя, допълни Иванов.

Според Тошко Йорданов, с темата за ДПС се спекулира. Той обясни, че ако има правителство, то ще е на малцинството, а не коалиционно.

Погледнете на това като една първа стъпка на взаимно съгласуване на нашите позиции. Към момента не сме обсъждали имена, има поетапност на формирането, допълни от своя страна Христо Иванов.

Това, че няма много време, не означава, че всичко може да се реши в рамките на едночасова среща, подчерта той.

"Има такъв народ" на разговори с "Демократична България"

Нека да мине първи кръг от разговорите, нека да ни поканят и на тази база ще решим, допълни съпредседателят на "Демократична България". Иванов беше категоричен, че персонални въпроси не са обсъждани и няма да коментира имена като това на Меглена Кунева, които се въртят в публичното пространство.

За нас това беше важно начало. За да може това правителство да е на промяната, трябва да бъде независимо във възможната степен от ДПС. Колко е невъзможно това, ще видим, допълни Иванов.

На въпрос на БНТ дали преди да гласуват от "Демократична България" ще имат условия за ДПС, той обясни, че всичко ще бъде оценено в различните му съотношения и след това ще се реши как да се гласува.

На експертно ниво ще обсъдим как те си представят реализирането на общите цели, допълни Иванов.

Сериозността на задачата, която имаме, не предполага всичко да бъде решено в рамките на едночасова среща, подчерта той.

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР ще предложат промени в Изборния кодекс, свързани с гласуването в чужбина
МВнР ще предложат промени в Изборния кодекс, свързани с гласуването в чужбина
ЕМА разреши ваксината на "Модерна" за деца от 12 до 17 години
ЕМА разреши ваксината на "Модерна" за деца от 12 до 17 години