НОВИНИ

Радев проведе консултации с "Има такъв народ"

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 23.07.2021
Чете се за: 03:42 мин.
Политика
Слушай новината

Приветствам решението ви да се отворите за диалог. Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите за съставяне на правителство, които проведе с "Има такъв народ".

"Знаете, че българският парламент и българското правителство решават важни задачи. Приветствам решението ви да се отворите за диалог. Да продължи процесът по укрепване на държавността, да гарантира стабилна предсказуема правна рамка за индустриите, за важни социални въпроси, за решаване на неотложните въпроси, за актуализация на бюджета", каза Радев.

Държавният глава призова за откровен и конструктивен диалог и да не се бърза с формулата "отиваме на предсрочни избори".

"Аз очаквам да се обедините около няколко важни приоритета и там да търсите единомислие, от което да последва разбира се единодействие. Така че нека тезата отиваме на предсрочни избори, да остане на заден план. Очаквам наистина този път да се изчерпат всички опции", подчерта президентът.

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов заяви, че партията му ще предложи кабинет.

"Ние всички разбираме, че отговорността е наша като победители в парламентарните избори. Г-н Трифонов заяви веднага на другия ден, че ние тази отговорност я осъзнаваме и ще я поемем с ясното съзнание какво се иска от нас. Наясно сме, че трябва се опитаме да съставим кабинет и парламентът трябва да работи", каза Тошко Йорданов.

Йорданов се надява, че ако политическите субекти надскочат някои свои партийни пристрастия и точки в програмите, които са несъвместими с останалите, да успеят да съставят достатъчно стабилно парламентарно мнозинство, което да може да излъчи кабинет.

"Надявам се останалите политически партии, с изключение на ГЕРБ, с които контакти ИТН няма да имат под каквато и да е форма, също да надскочат някои свои партийни цели. Има някои основни неща, по които не виждам противоречие с останалите политически партии", каза той.

"Има такъв народ" ще се срещне с политическите ръководства на поканените за разговори с тях партии. На разговори не са поканени от ГЕРБ.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Президентът провежда консултации с парламентарно представените партии и коалиции в 46-ото Народно събрание за съставянето на нов кабинет.

Очаква се след консултациите Румен Радев да връчи и мандат за съставяне на правителство на излъчения за премиер от най-голямата сред тях "Има такъв народ".

Консултациите продължават през целия ден с останалите политически сили по реда Коалиция „ГЕРБ-СДС", "БСП за България", "Демократична България", ДПС и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

От ГЕРБ-СДС заявиха тази сутрин, че няма да участват в консултациите при президента.

9.00 ч. – с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“;
10.15 ч. – с ГЕРБ-СДС;
11.30 ч. – с "БСП за България";
13.30 ч. – с „Демократична България“;
14.45 ч. – с „Движение за права и свободи“;
16.00 ч. – с „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ПО БНТ 2 И НА НОВИНАРСКИЯ НИ САЙТ BNTNEWS.BG

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Кокалов: Да се говори, че са изтекли един милион от "Пирогов" е грешка
Иван Кокалов: Да се говори, че са изтекли един милион от "Пирогов" е грешка
Ще намерят ли партиите пресечни точки при преговорите за кабинет?
Ще намерят ли партиите пресечни точки при преговорите за кабинет?