НОВИНИ

Президентът проведе консултации с партиите за съставяне на кабинет

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 23.07.2021 (обновена)
Чете се за: 15:05 мин.
Политика
Слушай новината

Президентът проведе днес консултации с парламентарно представените партии и коалиции в 46-ото Народно събрание за съставянето на нов кабинет. Коалицията ГЕРБ-СДС отказа да участва в консултациите с мотивите, че диалогът е нарушен многократно

Очаква се след консултациите Румен Радев да връчи и мандат за съставяне на правителство на излъчения за премиер от най-голямата сред тях "Има такъв народ".

ИТН бяха първите в поредицата разговори в Президентството днес. Разговорите започнаха в 9.00 часа.

Приветствам решението ви да се отворите за диалог, заяви Радев пред представителите на ИТН .

"Знаете, че българският парламент и българското правителство решават важни задачи. Приветствам решението ви да се отворите за диалог. Да продължи процесът по укрепване на държавността, да гарантира стабилна предсказуема правна рамка за индустриите, за важни социални въпроси, за решаване на неотложните въпроси, за актуализация на бюджета", каза Радев.

Държавният глава призова за откровен и конструктивен диалог и да не се бърза с формулата "отиваме на предсрочни избори".

"Аз очаквам да се обедините около няколко важни приоритета и там да търсите единомислие, от което да последва разбира се единодействие. Така че нека тезата отиваме на предсрочни избори, да остане на заден план. Очаквам наистина този път да се изчерпат всички опции", подчерта президентът.

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов заяви, че партията му ще предложи кабинет.

"Ние всички разбираме, че отговорността е наша като победители в парламентарните избори. Г-н Трифонов заяви веднага на другия ден, че ние тази отговорност я осъзнаваме и ще я поемем с ясното съзнание какво се иска от нас. Наясно сме, че трябва се опитаме да съставим кабинет и парламентът трябва да работи", каза Тошко Йорданов.

Йорданов се надява, че ако политическите субекти надскочат някои свои партийни пристрастия и точки в програмите, които са несъвместими с останалите, да успеят да съставят достатъчно стабилно парламентарно мнозинство, което да може да излъчи кабинет.

ИТН след консултациите при Радев: Ние в коалиция няма да влезем

В 11.30 "БСП за България" влезе за консултации.

От коалицията оцениха като положителен факта, че "Има такъв народ" този път са готови на диалог. Отново заявиха готовност да съставят правителство, ако третият мандат отиде при тях.

"Както знаете започнахме втория цикъл консултации, предизвикателствата пред страната няма смисъл да ги говорим, но предстои да работим усилено върху порочния модел, корупцията, социалните проблеми, неравенствата, за да се получи всичко това е нужно ефективно правителство което да се опре на широка парламентарна подкрепа. Конфигурацията в българския парламент е отредена така, че от БСП зависи постигането на това устойчиво парламентарно мнозинство. Не само математически.

Приветствам решението ви да участвате в диалога на поканата на ИТН, защото е важно бъдещото управление на страната да се формира около ясни приоритети. И гражданите, гласувайки за вас, се надяват да отстоите техните приоритети". Това каза пред представителите на "БСП за България" президентът Румен Радев.

"Мисля, че може да намерите много пресечни точки, в които да постигнете така необходимия консенсус за съставяне на правителство. Знаем какви ще са последствията от предсрочни избори. Толкова важни са задачите, че тази опция трябва да е на заден план. Целта е съставяне на правителство и мисля, че БСП може да постави ясни приоритети. Те се намират във вашите идеи за законодателни промени, възрастни, млади хора, образование. Бих също така посъветвал да се разгледат предложенията на служебния кабинет, те касаят и вашите предложения за преизчисляване на пенсиите, амбициозната задача, че да няма пенсионери под линията на бедност", допълни Радев.

От своя страна председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова заяви:

"България е изправена пред сериозни предизвикателства. Предстои ни актуализация на бюджета, не по-малко важен е плана за устойчивост. Притеснително е социално-икономическото положение - както и състоянието на икономиката - има нужда от целенасочена държавна политика. Имаме и други приоритети, но тези са важни да мислим държавнически.

Различното сега е, че колегите от ИТН проявиха желание за разговори. Те ни имаха за статукво, каквото ние не сме. Различното е, че искат диалог. За нас в този фрагментиран парламент е важен диалогът. Затова тази стъпка е добър знак, допълни Нинова.

Тя заяви, че в събота ще имат първоначални разговори, но "като една истинска партия, всичко което чуем като предложения, ще отнесем към нашия съвет, ще получим мандат за продължаване на тези разговори".

"Българските граждани могат да разчитат от страна на БСП за разум, за надпартийно мислене, за грижа за тях, с цел съставяне на редовен кабинет. Отново препотвърждавам, че ако не се стигне до реализация на първия и втория мандат, ние имаме политическо решение, ако вие решите, че трябва да връчите третия мандата на БСП, да опитаме този път кабинет. След миналите избори не го направихме, но сега смятаме че не можем да не опитаме, както вие казахте - нямаме историческо време за губене предвид важните задачи, които стоят пред България", допълни Нинова.

Нинова след консултациите при Радев: БСП първо ще разговаря за политики, а след това по конкретни имена

Консултациите продължават през целия ден с останалите политически сили "Демократична България", ДПС и "Изправи се БГ! Ние идваме!"

В 13.30 ч. "Демократична България" влезе за консултации при президента.

Намираме се на кръстопът и този парламент в тази точка на толкова предизвикателства, които се съчетават, наистина има съдбовна отговорност да излъчи правителство. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Според Иванов трябва да имаме редовно правителство.

"Демократична България ще участва с пълната си готовност да даде принос във всякаква роля - дали като коалиционен партньор, дали като участник, дали като опозиция - ние имаме потенциал и ще участваме отговорно и при пълна готовност за отговорен принос от наша страна. Фокусът ни сега е върху първият мандат. Това е най-здравословната опция, която съществува от гледна точка на подкрепа. Тя се пада на "Има такъв народ" и аз се радвам, че ни предстоят разговори", коментира Иванов.

Президентът Радев заяви, че не иска да бъде сформиран кабинет на всяка цена, но трябва да бъдат изчерпани всички възможности за съставяне на правителство. Държавният глава открои проблеми в енергийният сектор, в Плана за възстановяване, както и изискванията на Европейската комисия.

"Предизвикателствата пред страна ни изправят Народното събрание пред отговорната мисия да се състави по-възможно най-бързия начин ефективно правителство, което да се ползва с широка обществена и парламентарна подкрепа", заяви Радев.

Христо Иванов поясни, че едно от предизвикателствата пред България е предстоящата четвърта вълна от COVID-19 и страната ни трябва да започне да се подготвя за нея, за да избегне големи щети.

"Демократична България" след консултациите при Радев: Имаме волята да дадем принос за излъчване на правителство

В 14.45 ч. представители на „Движението за права и свободи“ влязоха за разговори с президента.

"Обнадежден съм от това, което виждам днес до момента от консултациите с другите парламентарно представени партии, че начинът за търсене на решение за съставяне на кабинет е друг. Радвам се, че вашата парламентарна група е тук", каза президентът Румен Радев пред представителите на ДПС, които дойдоха за консултации за съставяне на кабинет.

Този път формулата, която се предлага е различна. Не е търсене на коалиция, а обединение около ясни цели, приоритети и механизми, с които да бъде реализирано едно управление. Не около персоналния състав на МС. Виждам, че вашата партия може да бъде много полезна, защото вие доказахте в годините, че сте партия с традиции в парламентаризма и в диалога, и търсене на приемливия консенсус, допълни още президентът. Формулата преди всичко е диалог, конструктивност, отвореност и намиране на приемлив компромис.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от своя страна заяви, че ДПС от много време говорят на тема диалог в политиката. Не са спирали да призовават всички отговорни институции и партии да се възстанови нормалността в политиката, което минава през диалога.

"Най-важното в това НС е, че има основа за диалог, защото ако продължава политиката на противопоставяне, разделение и омраза, провалът е гарантиран. Трудното е сега да започне истинския диалог за бъдещето на страната", каза той.
По-важното е каква програма ще се изпълнява, допълни лидерът на ДПС.

"Ние сме за диалог, национални приоритети и програма за ускоряване на икономическото развитие на страната. Така че за нас винаги съставянето на кабинет е изглеждало по този начин - ясни приоритети, ясна програма и вече на следващ етап остава персоналният състав", заключи Карадайъ.

ДПС след консултациите при Радев: Безусловна подкрепа няма

В 16.00 часа за среща с президента пристигнаха представители на коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!"

"Хората ни дадоха мандат за промяна. Така че ние бихме подкрепили кабинет с участието на формациите на протеста, в лицето на ДБ и на първата политическа сила ИТН, които имат готовността да предложат кабинет". Това каза председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова в началото на консултациите с президента Румен Радев за съставяне на кабинет.

"Ние сме готови и ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС, което би била токсична прегръдка", каза още Манолова.

"Ние не искаме постове и не целим парцелиране на следващата власт. Няма да допуснем извиване на ръце, ще настояваме всички решения в НС да се вземат публично и прозрачно".
Манолова заяви, че са удовлетворени, "че партия от партиите на промяната поема отговорността поема отговорността за съставяне на правителство" и уточни какъв кабинет ще подкрепи "Изправи се БГ! Ние идваме!":

"Ще подкрепим кабинет, чийто дневен ред е дневният ред на българските граждани. На преден ред нашите приоритети са свързани с доходите, ще внесем законопроект за преизчисляване на пенсиите, ще настояваме за компенсация на бизнеса - малките фирми, семейните стопанства, които не получиха реална подкрепа от българската държава, ще настояваме за подкрепа на децата и семействата и за най-уязвимите - хората с увреждания. Разбира се дълбоката съдебна реформа е наш приоритет и тук имаме пълно съвпадение с другите формации на промяната, включително преустановяване на порочния модел на едноличната, безконтролна власт на главния прокурор. Подкрепата на гражданите срещу монополите също е важна за нас тема. И разбира се ревизия на управлението на ГЕРБ."

Манолова уточни, че около тези политики може да бъде изградено мнозинство, което да подкрепя платформата на обикновените хора, а не на една или друга партия.

В началото на срещата президентът Румен Радев поздрави с "Изправи се БГ! Ние идваме!" , че са съхранили гласуваното доверие и са утвърдили своето присъствие в НС като една от новите парламентарно представени партии.

Той подчерта, че най-важното е намиране на формула за съставяне на правителство - задача, която всички български граждани очакват.

Радев отново напомни, че новата формула е формиране на кабинет около съгласие за цели, приоритети и ценности. Заради което е важен верният диалог и конструктивният дух. Мисля, че вашата ПГ макар и най-малобройна е изключително важен и ценен партньор в този диалог, каза президентът на представителите на с "Изправи се БГ! Ние идваме!" .

ИБГНИ след консултациите с Радев: Ще подкрепим кабинет на ИТН, но не и с подкрепата на ДПС и ГЕРБ

Снимки: Десислава Кулелиева, БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Кокалов: Да се говори, че са изтекли един милион от "Пирогов" е грешка
Иван Кокалов: Да се говори, че са изтекли един милион от "Пирогов" е грешка
Ще намерят ли партиите пресечни точки при преговорите за кабинет?
Ще намерят ли партиите пресечни точки при преговорите за кабинет?