НОВИНИ

Кирил Петков: Държавата да излезе от собствеността си в ПИБ

Министърът на икономиката отговори на въпроси на граждани

Николай Минков
от Николай Минков
08:30, 23.07.2021 (обновена)
7845
Чете се за: 04:47 мин.
Политика
Слушай новината

Държавата трябва да излезе от собствеността си в Първа инвестиционна банка. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков в първия по рода си пряк разговор с граждани във Фейсбук. Това е новата инициатива на служебния кабинет "Властта говори открито".

Петков дава на прокуратурата и проекта за изграждане на правителствен комплекс в София Тех Парк. Икономическият министър не намира смисъл и в съществуването на Държавната петролна компания.

Кирил Петков отговори на над 120 питания на граждани, постъпили за 2 дни.

"За мен е важно да има пълна прозрачност, за да можем да говорим по всички неща, които правим. И понеже служебното правителство май идва към своя край, е хубаво да дадем пълна отчетност какво сме правили през тези девет седмици", каза министърът.

На въпрос нужно ли е държавата да участва с капитал в Първа инвестиционна банка, Петков отговори така:

"Аз вярвам, че за Първа инвестиционна банка държавата трябва да излезе от тази си собственост. Не е ролята на държавата да бъде акционер в търговски банки".

Той предложи това да стане чрез продажба на акции на пазарен принцип на нива равни или по-големи от това, което държавата е инвестирала в ПИБ.

"Дотогава, според мен е разумно да имаме човек в борда на ПИБ,за да следим, как това се развива", заяви Петков.

Попитан за съдбата на правителствения комплекс, заложен от предишния кабинет, който трябва да се изгради върху 90 хил. кв. м. в "София Тех Парк", Петков отговори, че той е ненужен.

"Аз не мога да открия смислена причина, защото този комплекс трябва да бъде издигнат. В момента, когато имаме толкова приоритети за нашите финанси, на толкова много места можем да сложим парите на държавата, така че да са в полза на икономиката, ние да изберем да сложим 190 млн. в една сграда, един небостъргач, ми се струва абсолютно безумна идея. Не може да се даде инхауз на "Монтажи" да строи небостъргач, а тя да превъзлага 1:1 на чужда фирма. В момента подготвяме и сигнал до прокуратурата", допълни още той.

Петков се обяви и против съществуването на Държавна петролна компания.

"Не виждам причината да отваряме една нова държавна компания, за да си решим проблема с държавния резерв. Бих я затворил Петролната компания от една страна, от друга страна бих направил цялостна ревизия на дейността на държавния резерв, така че да го отворим за много по конкурентен принцип", обясни служебният министър.

Попитан по какъв начин България може да се превърне в притегателна страна за инвестиции, Петков посочи най-важната цел.

"Брандът на България трябва да излезе. България свърши вече с темата - корупция. Оттук нататък имаме нула корупция в правителството."

За да се стимулират научните открития, които да са основа за високотехнологично производство, Петков предлага Агенцията за иновации да влезе в Министерството на икономиката и заедно с Банката за развитие и Агенцията за експортно застраховане да подкрепят иновативния бизнес.

"Цялата тази екосистема да започне да работи така, че реално да финансира и да има средства за иновативните компании. От друга страна МОН, което трябва да дава изобретенията, да направим едни общ борд межу МОН и МИ, където да поканим топ-хората на България от целия свят, който да навигира накъде да се насочват тези средства и накъде е посоката за иновации в България", каза Петков.

На въпрос защо държавата не започне да стимулира компаниите, за да продават на по-ниски цени за българите, министърът отговори, че това е опасно за бизнес средата.

Според него само чрез нови производства, с висока добавена стойност ще постигнем ръст на заплатите и повишаване на потреблението.





Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всичко, което трябва да знаете преди Токио 2020
Всичко, което трябва да знаете преди Токио 2020
Опасна спортна площадка във Варна застрашава живота на деца
Опасна спортна площадка във Варна застрашава живота на деца