НОВИНИ

Италия въвежда санитарен пропуск срещу COVID-19

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:30, 22.07.2021
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ограничения за неваксинирани в Италия - забрана за сервиране в заведения на закрито, за посещение на нощни клубове, фитнес зали и стадиони. Планира се от 6 август мярката да обхване барове, ресторанти на фона на силна обществена съпротива. От сряда във Франция вече се изисква сертификат за ваксинация или отрицателен тест за COVID-19 за влизане в музеи, кина и басейни.

Новото настъпление на пандемията от COVID-19 в Италия заради по-заразния Делта-вариант постави отново на дневен ред ускоряването на ваксинационната кампания. Почти 40% от пълнолетното население все още няма дори първа инжекция

Италианците са разделени в мненията си за необходимостта от новите мерки.

Не мисля, че е нужно въвеждането на зелен пропуск. На този етап изискването му за хранене в ресторант ми се струва прекалено, споделя Федерика Гримолди - жителка на Рим.

Ваксинационният сертификат е жизнено важен за качеството ни на живот. Глупаво, просто глупаво е противенето на цивилизационен белег, какъвто е зеленият пропуск. Надяваме се той да ни позволи да живеем и работим по-спокойно през следващите месеци, казва и Алберто Годино, който също живее в Рим.

Собствениците на ресторанти се опасяват от загуба на клиенти.

Надявам се прословутият зелен пропуск да доведе до повече клиенти, но се съмнявам. Мисля, че така ще загубим повече посетители, смята Силвана - собственичка на ресторант в Рим.

Лидерът на формацията Лига Матео Салвини заяви, че достъпът до заведения за обществено хранене и транспорта не може да бъде ограничаван. Самият Салвини още не е ваксиниран. Други политически фигури отказват да обявят дали са имунизирани.

Франция въвежда санитарен пропуск за събития с повече от 50 души

Вътрешното министерство на Франция очаква нови протести срещу здравните пропуски, включително възраждане на протестното движение "Жълти жилетки" и предупреждава представители на властта, свързани с мерките, да внимават за собствената си сигурност. "Жълтите жилетки" ще си оспорват лидерството на протестите с крайнодесни политици и активисти за граждански права.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландия глоби TikTok със 750 000 евро заради недостатък в поверителността
Нидерландия глоби TikTok със 750 000 евро заради недостатък в поверителността
Две дубайски принцеси са сред подслушваните от "Пегас"
Две дубайски принцеси са сред подслушваните от "Пегас"