НОВИНИ

Формулата на властта: Президентът свиква консултации, ИТН започва преговори за кабинет (ОБЗОР)

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 22.07.2021
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът свиква утре консултации с всички парламентарно представени сили, преди да връчи мандата на най-голямата - "Има такъв народ". Днес стана ясно, че от партията на Трифонов ще разговарят за съставяне на кабинет с всички партии без ГЕРБ.

Още от сутринта от "Има такъв народ" обявиха, че изпращат писмени покани до всички парламентарни групи, без ГЕРБ-СДС, за разговори за излъчване на правителство.Уточниха и какво ще обсъждат.

"За конкретните идеи, които имаме в управлението, за имена и постове няма да преговаряме. Това сме го казвали многократно и благодарим ви, следете процеса, той ще се случи тук публично пред всички", каза Филип Станев от "Има такъв народ".

Аргументираха се и защо не канят ГЕРБ-СДС.

"ГЕРБ няма как да бъдат поканени на подобни разговори. Всичко, което се случи в България в икономически, в здравен, в какъвто щете план е заслуга на ГЕРБ, последните 12 години те са на власт", допълни още Станев.

"Има такъв народ" ще поканят за преговори всички без ГЕРБ

Тома Биков отговори от парламентарната трибуна защо ГЕРБ-СДС не са поканени, но ДПС ще участват в разговорите .

"Това ще е първото смокиново листо, което ще трябва да скрие подкрепата, която колегите от ДПС ще трябва да дадат за вашето управление. Само, че няма да го скрие, ще трябва цял букет от смокинови листа да съберете, още поне 10-15 комисии, плюс още няколко такива патетични скандала, за да обясните на вашите избиратели как изведнъж партиите на промяната изведнъж от три станаха пет. Защото докато тук спорите толкова остро, след малко ще отидете на консултации, да се консултирате там", коментира Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

БСП ще участва в разговорите с контактна група. Резултатите ще бъдат представени пред Националния съвет на партията и колективният орган ще реши каква ще е позицията на левицата.

"Ние, както заявихме, сме готови за диалог и смятаме, че в тази ситуация разговорите между парламентарните групи са необходими и задължителни, за да намерим най-верния път, така че да не оставим страната в следващите месеци без стабилно управление. Надяваме се, че тази първа среща няма да е последна. Разговорите ще продължат и за всичко ще бъдете информирани публично", заяви Корнелия Нинова, председател на "БСП за България".

Президентът ще проведе в петък консултации с парламентарните сили

От "Демократична България" определиха като позитивно решението на ИТН за диалог с другите политически сили и обявиха какво е важно за тях в тези разговори .

"Това, което нас ще ни интересува като първа тема - как те си представят архитектурата на парламентарната конфигурация, която ще излъчи евентуалното правителство. Втори въпрос - какви цели си поставяме политически да бъдат реализирани от това правителство с тази парламентарна подкрепа. И едва третият въпрос е обсъждането на техните предложения евентуален състав на МС", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

ДПС се въздържаха от коментар по същество преди срещата. Мустафа Карадайъ беше лаконичен.

"След срещите ще коментираме какво е било. Сега няма какво да коментираме", каза Карадайъ.

"Изправи се БГ! Ние идваме!" ще настояват разговорите да са публични. Отново заявиха, че не искат постове, обявиха от какво няма да отстъпят.

"Ангажиментът, който сме поели към българските граждани за повишаване на доходите и за преизчисляване на пенсиите, за подкрепа на малките семейства на децата - тези ангажименти трябва да намерят своето място в програмата на следващото управление. Ще настояваме преизчисляването на пенсиите да се случи веднага", заяви председателят на парламентарната група Мая Манолова.

Манолова каза, че няма да подкрепят управление с участието на ГЕРБ и ДПС.

Репортери: Вера Александрова, Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха високотехнологична оранжерия за канабис в Русенско
Разбиха високотехнологична оранжерия за канабис в Русенско
Шофьор блъсна две деца на пешеходна пътека в Бургас
Шофьор блъсна две деца на пешеходна пътека в Бургас