НОВИНИ

"Има такъв народ" ще поканят за преговори всички без ГЕРБ

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:10, 22.07.2021
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В парламента от партия "Има такъв народ" обявиха, че в следващите дни ще отправят покана за преговори за съставяне на кабинет към всички партии, но без ГЕРБ-СДС. Планират преговорите да се проведат следващите 3 дни в Народното събрание.

"ГЕРБ няма как да бъдат поканени на подобни разговори, всичко, което се случи в България в икономически, в здравен, в какъвто щете план, е заслуга на ГЕРБ, последните 12 години те са на власт. За конкретните идеи, които имаме в управлението, за имена и постове няма да преговаряме, това сме го казвали многократно и благодарим ви, следете процеса, той ще се случи тук, публично пред всички", заяви Филип Станев от "Има такъв народ".

"Това е първото смокиново листо, което ще трябва да скрие подкрепата, която колегите от ДПС ще дадат за вашето управление. Само че няма да го скрие. Ще трябва цял букет от смокинови листа да съберете. Още поне 10 - 15 комисии. Плюс още няколко патетични скандала, за да обясните на вашите избиратели как изведнъж партиите на промяната от 3 станаха 5. Защото докато тук спорите толкова остро, след малко ще отидете на консултации", заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

"Ще се отзовем, предполагам, че поканата е пристигнала в парламентарната група. Ще обсъдим програмите, приоритетите, които те предлагат, които ние предлагаме, след което в неделя имаме заседание на националния съвет на партията, където ще вземем решение за реакциите на парламентарната група", заяви Георги Свиленски от "БСП за България".

"Това е позитивна стъпка. Това, което нас ще ни интересува като първа тема, е как те си представят архитектурата на парламентарната конфигурация, която ще излъчи евентуалното правителство. Втори въпрос - какви цели си поставяме политически да бъдат реализирани. Едва трети въпрос е обсъждането на техните предложения за евентуален състав на Министерския съвет", заяви Христо Иванов от "Демократична България".

"Аз не знам кои са поканените лица, защото поканата до нас е персонална към "Изправи се БГ! Ние идваме!", но ние имаме ясна позиция, че няма да участваме и подкрепяме участие с управлението на ГЕРБ и ДПС", заяви Мая Манолова, "Изправи се БГ! Ние идваме".

От парламентарната трибуна от "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" заявиха, че подкрепят искането за оставка на главния прокурор Иван Гешев, но според тях тя няма да мине. "Демократична България" ще организира дискусия за широка съдебна реформа. От ДПС казаха, че ще се включат във всякакви дискусии, но Йордан Цонев попита дали и председателят на ВКС Лозан Панов не уронва престижа на съдебната система.

"Искам да ви попитам, с ръка на сърцето, като български граждани и патриоти - какъв престиж, боже мой, има българската съдебна власт, особено българската прокуратура, особено главния прокурор. Че ние имаме няколко произнасяния на Европейския парламент конкретно за бездействия на главния прокурор, че България е под три мониторинга и последният доклад отново ни напомня проблема с ненаказуемостта и безотговорността на главния прокурор", заяви Христо Иванов.

"Ако искаме да говорим за това кой уронва престижа на съдебната власт, къде е тук разговорът за Лозан Панов. Той не урони ли престижа на съдебната власт? Той не беше ли и не е ли политически ангажиран, не участва ли в политически форуми, не участва ли в политически събития, не е ли страна в политическия процес, въпреки изричната забрана? Е, и за това има много доказателства", коментира Йордан Цонев.

"Всяка една политическа сила последните 32 години бърка с мръсните си ръце в правосъдието с една единствена цел - да овладее прокуратурата съвсем успешно, частично успешно по отношение на съда... ние няма да оставим ВСС в този състав да продължи да прави свинщините, които правиха, това няма да го допуснем", заяви Николай Хаджигенов.

Утре в НС ще бъдат изслушани министрите на вътрешните работи и на правосъдието заради исканата оставка на главния прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задължителна имунизация на здравните работници в Ню Йорк
Задължителна имунизация на здравните работници в Ню Йорк
ЦСКА стартира днес участието си в Лигата на конференциите
ЦСКА стартира днес участието си в Лигата на конференциите