НОВИНИ

Асен Василев представи проекта за актуализация на бюджета

bnt avatar logo
от БНТ
11:17, 22.07.2021 (обновена)
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Проектът за актуализация на бюджета беше представен днес от финансовия министър Асен Василев в МС.

Служебният финансов министър заяви, че в редакцията на Бюджет 2021 разчита на 2 млрд. лв допълнителни приходи по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, и по линия на повишената събираемост от страна на митниците и НАП.

Два основни акцента има в него - данъците не се променят, но за сметка на това са заделени пари в очакване на нова ковид-вълна и, респективно, на икономическа стагнация. Не на последно място се слага край на т.нар. пенсионери, които са под линия на бедността, чиито пенсии са по-ниски от 369 лв. Те ще бъдат компенсирани с една добавка.

"Срещу тези приходи в актуализацията планираме допълнителни разходи от малко над 1 млрд. и 800 милиона лева. От тях 575 млн. са за социални разходи, 430 милиона са за подкрепа на бизнеса, 335 млн. за здравеопазване. Има, разбира се, и допълнителни разходи за новите избори, които трябва да се проведат октомври месец за президент. Там сме предвидили два тура, плюс разходи за избори 2 в 1, така че в най-скъпия сценарий на изборите да сме подсигурени. Има повишаване на вноската за ЕС, преизчисляване на база Брекзит и имаме около 200 млн. други разходи по най-разнообразни по-дребни пера като Фонда за бедствия и аварии и т.н.", каза служебният финансов министър.

Асен Василев заяви, че във вчерашния ден е провел консултации с пет от парламентарните партии, които са поискали да видят неговите разчети за актуализация на бюджета. Единствено ДПС не са провели консултации с него. Той обясни пред журналистите, че от движението не са поискали, но няма проблем да им представи своите разчети.

По-рано днес, в началото на правителственото заседание, служебният премиер Стефан Янев каза, че очаква приемственост от следващия редовен кабинет, която да стъпи на базата на заложените проекти и реформи от страна на служебното правителство.

Вицепремиерът Атанас Пеканов акцентира върху вече публикувания за обществено обсъждане План за възстановяване и устойчивост, който надгражда усилията на служебния кабинет, за да даде възможност на новото редовно правителство да стъпи върху една вече започнала реформа.

"Чухме достатъчно призиви от политическите партии в парламента за диалог. Този диалог, който надявам се ще позволи да се изгради, да се направи формулата за бъдещо управление, за приемственост по отношение на това, което служебният кабинет направи до момента и се оценява като позитивно, и разбира се развитие на онези приоритети, фокусът на които ще бъдат българските граждани и българския бизнес. Надявам се, че всички тези приоритети и това, което беше започнато ще бъде продължено и от следващо правителство, което ще бъде избрано от 46-то то НС", каза служебният премиер Стефан Янев.

"Ревизираната версия на Плана съдържа 57 инвестиционни проекта и 43 реформи. Моето мнение е, че следващото българско правителство трябва да работи по активиране на заемната част по плана за възстановяване и устойчивост. До 8 милиарда мисля, че можем да поискаме, но тук можем да решим колко да поискаме в крайна сметка, може да не я изискаме цялата. Мисля, че само 8 страни до момента са поискали активиране на заемната част, като само 3 или 4 от тях са активирали цялата - Гърция и Италия мисля, че са активирали цялата заемна част", каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Общият финансов ресурс, на който България може да разчита по Плана за възстановяване и устойчивост, е 20 млрд. лв., от които 12 млрд. са от ЕС , а останалите 8 млрд. - българско съфинансиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служители на АДФИ с проверка в Бюрото по защита към главния прокурор
Служители на АДФИ с проверка в Бюрото по защита към главния прокурор
Джудистите ни научиха първите си съперници за Токио
Джудистите ни научиха първите си съперници за Токио