НОВИНИ

От 68 училища само 6 изпращат деца на летен лагер по програма "Отново заедно" в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
08:53, 22.07.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

От 68 училища в област Русе едва 6 до този момент ще изпратят възпитаниците си на летен лагер по Националната програма "Отново заедно". Причините са комплексни – педагогическите съвети са се затруднили в определянето на критерии при избора на деца, а от друга страна – учителите масово са излезли в платен отпуск.

Много родители с готовност биха пуснали децата си на безплатен летен лагер. Диана Иванова има син, който ще бъде в 10-и клас и е изявил желание да се включи в програмата. Но от гимназията, в която учи, все още няма предложение за това.

"До момента нямаме никаква информация от нашата гимназия ще има ли или няма да има такъв лагер и какви са причините, никой не ни е казал, както и не са ни известни критериите", заяви родителят Диана Иванова.

Оказва се, че повечето учебни заведения в областта не са готови да се включат в първия етап на Националната програма. От гимназията по европейски езици смятат, че тя е полезна, но е обявена късно, след като учителите са си планирали летния отпуск. Проблем се оказал и начинът, по който трябва да изберат кои ученици да заминат.

"Ние сме с 1300 ученици и е трудна организацията за такъв вид училище, в което трябва да са много групите, много да са учителите, които да са доброволци, да заведат деца. Отчитам и фактора, че учителите са преуморени от работа с деца, те също имат нужда от откъсване и не случайно това е техният летен платен годишен отпуск. Проблем е и синхронизирането на семейните ангажименти на децата с тези на учителите", допълни Добромира Николова, директор на гимназията по европейски езици.

От Регионалното управление на образованието казаха, че до края на първия етап на програмата, който е до 31 юли, очакват да се включат още училища.

"Вторият етап на програмата ще започне от 1 август до 1 септември и ще продължи до окончателното изчерпване на средствата. Ние считаме, че при нас този интерес ще продължи и през втория етап, дори и през времето, през което ще има допълнителни средства, които ще трябва да се усвоят", каза още Росица Георгиева, началник на РУО-Русе.

На 31 юли първи от областта заминават на летен лагер край морето възпитаниците на русенското основно училище "Никола Обретенов". За Националната програма "Отново заедно" са заделени 15 милиона лева от държавния бюджет, които ще стигнат за шестдневна почивка на 30 000 ученици и придружаващите ги педагогически специалисти.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надежда Йорданова, ДБ: С колегите от "Има такъв народ" гледаме в една посока
Надежда Йорданова, ДБ: С колегите от "Има такъв народ" гледаме в една посока
Кристиан Вигенин: Трябва да се мисли за актуализация на бюджета
Кристиан Вигенин: Трябва да се мисли за актуализация на бюджета