НОВИНИ

Пленумът на ВСС обсъжда предсрочното освобождаване на Иван Гешев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
06:53, 22.07.2021 (обновена)
6287
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Пленумът на ВСС обсъжда предложението на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Предложението е след доклад на вътрешния министър Бойко Рашков от 14 юли.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК

Дневният ред беше приет единодушно с 21 гласа. В началото Иван Гешев поиска, въпреки изискването на закона дискусията да бъде в закрито заседание, обсъждането да бъде публично, а не закрито. Той беше подкрепен в това искане от проф. Стоилов и от председателя на ВКС Лозан Панов.

Правосъдният министър представи мотивите в резюме.

"Сигналът на вътрешния министър е юридически несъстоятелен. Докладът на служебния министър на вътрешните работи преследва нелегитимна политическа цел да се овладее съдебната власт", заяви на изслушването главният прокурор Иван Гешев.

Той подчерта, че благодарение на добрата работа на прокуратурата и МВР вече няма масови телефонни измами.

"Правосъдният министър трябва да посочи точно с кои свои действия съм уронил престижа на съдебната власт. Изложението на г-н Рашков е едно правно нищо. В него има прессъобщения на прокуратурата и медийни публикации", допълни Иван Гешев.

Доказателствата, събрани със СРС-та, са обявени съгласно закона и явно някой се притеснява хората да чуят с кои политици и журналисти си говори Васил Божков и как ще промени Конституцията?", каза още Гешев.

Определи нахлуването в президентството за медийна интерпретация.

"Има разрешение на съд. По същия начин се действа и при разследването и задържането на един действащ министър и негов заместник. Никой не казва, че това е нахлуване. На колегите са им издадени пропуски и тогава са влезли", заяви главният прокурор.

В предложението за предсрочното освобождаване на главния прокурор се посочва, че в качеството си на главен прокурор Гешев е допуснал нарушения, които накърняват престижа на съдебната власт.

Прокуратурата определи като политически акт предложението за оставка. Според говорителя на главния прокурор Сийка Милева това е политически акт, целящ извличането на политически дивиденти и пиар.

За да започне процедура по отстраняването на главния прокурор е необходимо мнозинство от не по-малко от 17 гласа сред висшите магистрати.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат за движение участъка от магистрала "Тракия" към София
Пускат за движение участъка от магистрала "Тракия" към София
Депутатите създават временни комисии в Народното събрание
Депутатите създават временни комисии в Народното събрание