НОВИНИ

Сблъсъци в Атина: Хиляди протестираха срещу задължителните ваксини

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:13, 22.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Протести и арести в Гърция, където хиляди се събраха на демонстрации срещу задължителни ваксинации.

Повод за недоволството е проектозакон, който предвижда неваксинираните служители в здравния сектор да бъдат временно отстранявани от работа.

Напрежението в Атина се покачи и се наложи полицията да използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстрантите.

С викове "фашизъм" и "не на работа срещу ваксини" хиляди гърци излязоха по улиците на Атина и Солун. Напрежението в столицата се покачи и се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите. Група от около 120 души започна да хвърля камъни по органите на реда, които им отвърнаха със сълзотворен газ и водни оръдия.

Арестувани са най-малко 5 души. Повод за недоволството е внесен вчера законопроект, който предвижда болногледачите и служителите в домове за възрастни да бъдат временно освобождавани от работа, ако откажат да се ваксинират. Предвижда се подобна мярка да влезе в сила и за служителите на други сектори, включително учителите. Повечето гърци не одобряват и идеята всички деца между 12 и 15 години да бъдат имунизирани.

Това е втори протест срещу правителствените мерки във връзка с COVID-19 само за тази седмица. Преди това властите решиха в заведенията да бъдат допускани единствено хора със сертификат за ваксина. Според бранша, това е както несправедливо спрямо клиентите, така и удар по техния бизнес.

"Не ни е приятно да казваме на клиентите си, че не могат да влизат вътре, защото не са ваксинирани", казва Апостолос Геродимос, собственик на ресторант.

Около 41% или 4.7 млн. гърци вече са ваксинирани, но през изминалата седмица в страната има бум на новите случаи на зараза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия и САЩ се споразумяха за газопровода "Северен поток 2"
Германия и САЩ се споразумяха за газопровода "Северен поток 2"
Продължава гасенето на големия пожар край Свиленград
Продължава гасенето на големия пожар край Свиленград