НОВИНИ

Българска компания - световен лидер в 3D технологиите

Айше Сали
от Айше Сали
21:00, 21.07.2021
Чете се за: 04:02 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Българска компания е световен лидер в сферата на 3D технологиите. Могат да превърнат всяка мечта в реалност - буквално.

Преди няколко години "Хаос груп" дори е отличена с т.нар. технологичен "Оскар" за цялостен принос в киноиндустрията.

Софтуерът за добавена реалност V ray, който разработват българите, се използва в над 160 игрални филма - може да го видите в "Аватар", "Игра на тронове", "X-men" и други. И не спират дотук - софтуерът за 3D реалност участва в cъздaвaнeтo нa дизaйнa и визиятa нa eдни oт нaй-скъпите aвтoмoбили в cвeтa - Fеrrаrі F430 и Роrѕhе Аquаrіum. Шефът на "Тесла" Илън Мъск също се възползва от услугите на българската фирма.

Добавена реалност, която показва как изглеждат мечтите. Без значение дали става дума за нова сграда в някоя точка на планетата, или мисия извън нея.

"Хората, които изстрелват ракети в Космоса, също визуализират своите проекти с наш софтуер. Нещо, което вече много по-визионерско и много по-футуристично, и нали така вече се чувстваме част от космическата индустрия по един или друг начин. Не изстрелваме ракети, но помагаме на тези, които изстрелват да си представят цялата визия за бъдещето. "Спейс Екс" и част от проектите, които се виждат онлайн, са правени с наш софтуер", обясни директорът на "Хаос" Петър Митев.

В архитектурата новите 3D продукти намират най-широко приложение.

"Изберете си произволна визуализация на небостъргач и вероятността там да се използва наша технология е над 90%. Това ни кара да се гордеем", допълни Митев.

По-бързите резултати без загуба на високото качество стоят в развитието на 3D технологиите. Откакто съществуват, тенденцията остава без промяна.

"Качествената графика става все по-бърза, бързата графика все по-качествена и това, което също при нас се промени, е че започнахме да играем вече и от двата отбора. Ако ние досега предлагахме отделни продукти, ние в момента вече говорим за екосистема от решения. Какво означава това? Това означава, че човек, които ползва едно наше решение, ще може бързо и лесно да използва останалите наши решения без да се занимава с допълнителна работа. Нещо, което в нашата индустрия беше на практика невъзможно", коментира директорът на компанията.

Клиентите дават идеите, а IT специалистите ги превръщат в технологични решения.

"Винаги има сблъсък между технология и креативност, и креативността на програмистите е много различна от креативността на нашите клиенти. Там е голямото предизвикателство и за двете страни. Как един артист, един художник, един архитект, един дизайнер да поиска нещо, което един програмист да му го направи, така е хем да има технологията в ръцете си, хем обаче да може своя почерк да остави върху това, което прави", обясни Митев.

А броят на клиентите и секторите, които използват 3D технологиите, продължава да расте. САЩ, Япония, Китай, Германия са сред мощните икономики и 160 държави в света, които разчитат на българските технологии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все повече домакинства и фирми инвестират в соларни системи
Все повече домакинства и фирми инвестират в соларни системи
Пуснаха от ареста бившия шеф на ДАНС
Пуснаха от ареста бившия шеф на ДАНС