НОВИНИ

Свиленски: Поканата за среща от ИТН показва желание за диалог

bnt avatar logo
от БНТ
19:44, 21.07.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Политика
Слушай новината

Решението за подкрепа на правителство на "Има такъв народ" от страна на БСП ще бъде взето след среща с ръководството им, за която вече имат покана, както и след заседание на Националния съвет на левицата, каза в "Още от деня" заместник-председателят на БСП Георги Свиленски. И заяви, че е по-важно какви политики ще предложат.

"Това, което беше предложено в първия вариант на кабинета, няма как да бъде подкрепено от нито една, бих казал, нормална партия в България", отбеляза Свиленски.

Той подчерта, че на изборите гражданите ясно са заявили желанието си за смяна на модела на управлението през последните години. И когато искаш да го смениш, няма как да поставяш предварително разделителни линии, така че тази промяна да не може да се случи. По думите на Свиленски това са правили колегите им от "Има такъв народ" в предишния парламент, делейки ги на партии на статуквото.

"Поставяйки тези разделителни линии, няма как да постигнеш тази промяна, която българските граждани очакват", каза Георги Свиленски.

Според него поканата за среща показва промяна в поведението и желание за диалог, който обаче не е бил потърсен при избора на председател на парламента.

На въпрос защо са посочили Кристиан Вигенин за председател на Народното събрание, отговорът беше, че парламентът има нужда от диалогичен и дипломатичен председател, а Вигенин има всички качества и квалификации за това.

От срещата с ръководството на "Има такъв народ" от левицата очакват да чуят какви политики предлагат и тогава ще преценят кои ще подкрепят. Няма да подкрепят приватизация на ББР, както и концесиониране на магистралите. Ще изложат собствените си приоритети - преизчисляване на пенсиите, за безплатни детски ясли и градини, за помощи за второ и трето дете, законите вече са внесени в Народното събрание.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коментар на президента и на служебния премиер за доклада на Брюксел
Коментар на президента и на служебния премиер за доклада на Брюксел
"Канарче" ще измерва качеството на въздуха в най-голямата детска градина в България
"Канарче" ще измерва качеството на въздуха в най-голямата детска градина в България