НОВИНИ

46-ото Народно събрание започна работа близо 100 дни след клетвата на предходния парламент (Обзор)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:02, 21.07.2021
Чете се за: 05:12 мин.
Политика
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Удари първият звънец на 46-ото Народно събрание. Близо 100 дни след клетвата на предходния парламент днес новите депутатите се заклеха в пленарната зала. По традиция пленарното заседание беше открито от доайена в парламента, т.е. най-възрастния депутат, и така отново от Мика Зайкова.

Тържествено, с конкретни послания и заявки за политики - такова беше първото заседание на новото Народно събрание. Още в първия ден се начертаха и червените линии, които формациите не биха преминали.

В декларациите си посочиха няколко приоритета: съдебна реформа, социална политика, подготовка на здравната система за следваща вълна от коронавирус, образование, Плана за възстановяване и устойчивост, както и приемане на бюджет с модел за възстановяване.

В изказванията си не подминаха работата и на служебния кабинет като коментарите бяха полюсни - от голямо одобрение до критика.

Разум, отговорност, просперитет - тези думи председателстващата Мика Зайкова повтори неколкократно. И призова депутатите да споделят своите знания и умения в полза на България.

"Нека да бъдем добри, някак да бъдем усмихнати, нека да бъдем конструктивни и да работим за мечтата на този народ за просперираща България", призова Мика Зайкова.

Последва клетва на новите народни избраници.

"Заклех се!" На добър час, дами и господа, очаквам от вас работа! Давам думата на представителя на "Има такъв народ". О, извинете ме, бабите забравят, нека да изслушаме химна на България и ЕС. Моля за извинение", каза Зайкова.

Този парламент е доста по-близък до реалността и до това, което желаят българските граждани - това казаха от "Има такъв народ".

"Разговорите, които ще проведем с останалите колеги за посоката, в която би трябвало да тласнем страната: не мисля, че там имаме основни различия с повечето политически партии нито по темата с главния прокурор, нито по темата със съдебната реформа, дори нито по темата за унизителните пенсии на нашите майки и бащи", каза Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

От ГЕРБ заявиха, че предсрочните избори са задълбочили политическата криза. Смятат, че има блокаж на цели държавни системи.

"Изборният резултат е огромно предизвикателство, което изисква от всички нас възстановяване на политическия диалог, прекратяване на войната между институциите и сформиране на национално единство", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

От БСП посочиха 4 държавнически предизвикателства - да се компенсира ниската легитимност на парламента, да има диалог, да се състави стабилно правителство и да се доразгради стария модел на управление.

"Днес червената линия не е системни и антиситемни, протестни или статукво, а такива, които имаме воля да променим стария модел на управление и такива, които искат да го запазят или просто да го скрият зад имитация на промяна", каза председателят на на БСП за България Корнелия Нинова.

От "Демократична България" посочиха, че трябва да се започне с подготовката за задаваща се Ковид вълна. Ще инициират и дебат за съдебна реформа.

"Ние трябва да покажем, че няма безотговорни носители на публична власт и особено това се отнася за главния прокурор. Ние трябва да приложим смела съдебна реформа - конституционна реформа. Този път ние няма да внасяме и да предлагаме законопроект, този път ние ще инициираме дебат", каза Христо Иванов.

ДПС очакват всеки приоритет да се реализира в кратки срокове. Дадоха заявка за диалог.

"Ние от ДПС работим затова как да стане така, че животът на всички български граждани да се подобри и всеки да живее достойно, да работи и да бъде удовлетворен тук в България", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Изправи се БГ! Ние идваме!" поискаха справедливост. Настояват за преизчисление на пенсиите.

"Нашата главна задача в това Народно събрание е да изпълним волята на обикновените хора на България да живеят в справедлива, богата, просперираща правова държава", каза Мая Манолова.

След декларациите, заявките и общата снимка започна мандатът и същинската работа на 46-ия парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво съдържа ревизираният План за възстановяване и устойчивост
Какво съдържа ревизираният План за възстановяване и устойчивост
"Облякоха" дървета в Морската градина в Бургас в стари дрехи
"Облякоха" дървета в Морската градина в Бургас в стари дрехи