НОВИНИ

Ива Митева беше избрана с подкрепата на 137 депутати за председател на НС

Вера Александрова
от Вера Александрова
16:29, 21.07.2021
Чете се за: 04:05 мин.
Политика
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Ива Митева беше избрана за председател на 46-ото Народно събрание. Тя бе номинирана от "Има такъв народ" и подкрепена от 137 народни представители. Митева заемаше същия пост и в предишното Народно събрание.

Номинацията на Ива Митева от ИТН за председател на парламента не изненада никого.

"Ние смятаме, че тя е най-достойният председател и на това Народно събрание", каза председателят на ИТН Тошко Йорданов.

И от БСП издигнаха свой кандидат за председателското място - Кристиан Вигенин.

"Кристиан е доказал в годините, че може да търси и да намира съгласие в трудни ситуации и точно такъв човек е необходим начело на 46-ото Народно събрание", каза председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова.

Ива Митева предлага отмяна на лятната ваканция на депутатите

Ива Митева получи подкрепа на 137 депутати от ИТН, ДБ, ДПС, "Изправи се БГ! Ние идваме!". "Въздържали се" гласуваха от ГЕРБ, БСП и по един депутат от ДБ и ДПС. Георги Кадиев от левицата призова за диалог, както и да не се прокарват разделителни линии на тема статукво - антистатукво. Каза, че няма партии на статуквото, а хора на статуквото.

"Познавам хора, които са от антистатуквото сега, но са гласували за Пеевски. Аз не съм гласувал за Пеевски, но съм от статуквото. Познавам хора, които преди два месеца щяха да ни станат коалиционни партньори и днес щяха да са статукво, но понеже не станаха, днес не са статукво", каза Георги Кадиев от "БСП за България".

"За" Вигенин гласуваха само от БСП. Така Ива Митева събра мнозинство и седна в председателския стол.

В първата си реч Митева напомни да се следват принципите на правовата държава, а депутатите призова да не забравят за какво са избрани.

"Трябва да помним и чуваме волята на народа. Да мислим и говорим като народни представители, защото това го изисква истинският парламентаризъм. И най-важното - никога не трябва да забравяме откъде сме тръгнали", каза председателят на Народното събрание.

Очерта и основните приоритети пред парламента.

"Ние трябва да изпълним поетите ангажименти на българските граждани чрез конкретно законодателство за по-висок стандарт на живот, законодателство за по-добро здравеопазване, законодателство за по-добро образование, законодателство за постигане на реална съдебна реформа", каза Ива Митева.

А по-късно пред журналисти Митева обяви, че ще държи депутатите да спазват правилника на парламента. Надява се да има диалог между политическите сили. Ще предложи да се отмени лятната ваканция на парламента.

"Защото така е редно. След като нямаше толкова дълго парламент, не е редно народните представители да почиват", каза Ива Митева.

За заместник-председатели на парламента бяха избрани Виктория Василева от "Има такъв народ", Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин от БСП, Атанас Атанасов от "Демократична България", Мукаддес Налбант от ДПС и Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!"

Първият председателски съвет реши заседанието утре да има само една точка - гласуване на временната комисия за изработване на правилник на Народното събрание. Отчетено е било, че правилникът, който предишният парламент промени, не е достатъчно удачен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марта и Формига с рекорди при разгром на Бразилия при жените
Марта и Формига с рекорди при разгром на Бразилия при жените
Макрон нареди разследване по случая "Пегас"
Макрон нареди разследване по случая "Пегас"